SAOPĆENJE

Vijeće za štampu BiH osudilo napad na novinare u Sarajevu

Avaz.ba

27.7.2018

Nakon jučerašnjeg napada na kolege novinare, saopćenjem za javnost se oglasilo Vijeće za štampu BiH.

Saopćenje Vijeća za štampu u cijelosti prenosimo:

- Upravni odbor Vijeća za štampu u BiH, samoregulacijskog tijela za štampane i online medije, najoštrije reagira na telefonske prijetnje i pokušaj zastrašivanja novinara portala Klix nakon jučerašnjih fizičkih napada na fotoreportera Klixa i novinara Al Jazeera Balkans, koji su se dogodili tokom izvještavanja s protesta demobilisanih boraca u Sarajevu.

Da se jučerašnji napad nije dogodio slučajno, u gužvi i zbog sveopće „usijane“ atmosfere koja je vladala na protestima, već smišljeno s namjerom fizičkog onesposobljavanja novinara da izvještavaju s mjesta događaja, dokaz je današnji audiosnimak dodatnih verbalnih prijetnji s ciljem zastrašivanja svim novinarima, koje je telefonskim pozivom u redakciju portala Klix uputio jedan od demonstranata, otvoreno upućujući prijetnje, popraćene najgorim psovkama. Također, i videosnimak u kojem se vidi i čuje likovanje bivše borkinje, koja je metalnom šipkom napala fotoreportera, fizički ga ozlijedila, ugrožavajući mu život, a koja se nakon toga hvalila svojim postupkom i psovkama prijetila ostalim prisutnim novinarkama i novinarima.

Brutalni i namjerni fizički napad s namjerom povređivanja novinara i fotoreportera i njihovog onemogućavanja da obavljaju svoj posao informiranja javnosti sa protesta te dodatne prijetnje i zastrašivanje novinara, čin je za svaku osudu i krivično gonjenje. Činjenica da su u pitanju demobilisani borci nikako ih ne opravdava, njihov ih status ne amnestira od krivične odgovornosti!

Pravo je i profesionalna obaveza novinara da izvještavaju javnost, u javnom interesu, i niko ne smije nikakvim metodama, a naročito ne fizičkim napadima i prijetnjama, sprečavati i ucjenjivati novinare i medije da to čine. Za takvo nešto se mora krivično odgovarati.

Slijedom toga, Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije insistira na hapšenju i kažnjavanju osoba koje su nanijele fizičke povrede i uputile prijetnje novinarima.

Vijeće za štampu i online medije, štiteći demokratsko pravo novinara da slobodno izvještavaju u interesu javnosti, apelira na MUP Kantona Sarajevo, Tužilaštvo i sve druge nadležne institucije da hitno reagiraju i zaštite medije i novinare od ovakvih napada i ugrožavanja slobodnog obavljanja profesionalnih zadataka.

Podsjećamo da ovo nije prvi put da se ovakvi napadi na novinare događaju, već da postaju redoviti i time vrlo zabrinjavajući, navodi se u saopćenju Vijeća za štampu Bosne i Hercegovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.