FBIH

Tufekčić odugovlači sazivanje sjednice

Jasenko Tufekčić

A. Nu.

2.8.2018

- Nije mi jasan razlog zašto do sada nije dostavljen usaglašeni tekst zakona. Međutim, mi ne želimo da borci budu prevareni. Dakle, smatramo da je na komisiji za usaglašavanje napravljeno nekoliko proceduralnih grešaka koje bi konačno mogle dovesti do toga da zakon ne bude ustavan i da ne bude provediv - izjavio je danas Nasir Beganović, šef Kluba zastupnika SBB-a BiH. 

Na pitanje novinara u čemu se greške ogledaju, on je pojasnio da se one očituju u tome što je ishitreno sazvana komisija.

- Amandmani koje je Dom naroda zaključkom odbio morali su biti vraćeni na Predstavnički dom i da se on izjasni o njima, a tek nakon toga, ako Dom ostane pri svojim amandmanima, onda bi se trebala sazvati komisija za usaglašavanje različito usvojenih tekstova, što očito predstavlja povredu poslovnika. S obzirom na dosadašnja iskustva u radu Ustavnog suda, to bi onda bilo osnova da se ovaj zakon koji mi usvojimo sutra proglasi neustavnim.

Mi ne želimo da borci budu prevareni na osnovu navedenih razloga. Želimo da zakon koji se donese u Predstavničkom domu bude i usvojen u Parlamentu FBiH, prije svega ustavan i provediv - kazao je Beganović.

Pojasnio je i rješenja za ovu situaciju.

- Rješenje je u tome da se očituju zakonodavne komisije oba doma Parlamenta da bi se, ako je potrebno, procedura vratila na početak. Mislim da imamo još vremena jer zakon stupa na snagu tek 1.1.2019. godine. Sa zakonom ne treba da žurimo i donosimo ga tek tako ako će u konačnici biti neustavan. Vremena imamo do kraja septembra. Mi smo do tada u mandatu i ne vidim razlog zašto se u naredna dva mjeseca ne bi moglo sve završiti, bez obzira na godišnje odmore - riječi su Nasira Beganovića.

S obzirom na to da na današnjem Kolegiju nije zakazana sjednica, grupa boraca ušla je u Parlament te naknadno razgovarala s predsjednikom komisije i dopredsjedavajućim Doma naroda Jasenkom Tufekčićem (SDA). Od njega su tražili pojašnjenje zbog čega četiri dana nakon zasjedanja komisije tekst nije došao na pisarnicu.

Emir Sofić, ratni oficir Armije RBiH iz Srebrenika, nakon polusatnog razgovora s Tufekčićem, dao je izjavu za medije:

- U 9 sati Kolegij je trebao odrediti termin sjednice. Međutim, kako komisija nije dostavila materijal, otišli smo do Tufekčića da vidimo u čemu je problem. Prema njegovim riječima, problem je nastao na zasjedanju komisije. Jer, kada je komisija zasjedala, naši amandmani, mislim na amandmane boraca, prošli su oba doma. Međutim, na toj komisiji na kraju sastanka pojavio se još jedan amandman od zaboravljenih branitelja, koji je komisija prihvatila i potpisala, a nije smjela. Svi su glasali za to i sada je sporno oko toga, tvrdi Tufekčić, koji nam je obećao ubrzo sazvati komisiju. Nakon što oni završe svoj posao, obećao je ponovo sazvati i brzinsku sjednicu Kolegija Predstavničkog doma koja će onda zakazati sjednicu. Ja ne znam jesu li to sada neke igre, ali mi nećemo odustati. Već danas i narednih dana imat ćemo sastanke sa svim predstavnicima boračkih organizacija iz cijele BiH i vidjet ćemo šta ćemo poduzeti dalje - kazao je Sofić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.