BIH

Tufekčić i SDA odugovlače zakazivanje sjednice, nastavljena agonija boraca

Jasenko Tufekčić

Avaz.ba

2.8.2018

Zajednička sjednica oba doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj se trebao naći usaglašeni prijedlog boračkog zakona, kako se očekivalo, nije zakazana za iduću sedmicu na današnjem zasjedanju Kolegija Predstavničkog doma.

Razlog za to je što, kako su pojasnili članovi ovog tijela, usaglašeni tekst zakona o demobilisanim borcima i njihovim porodicama nije dospio u parlamentarnu proceduru, odnosno nije stigao do pisarnice.

Podsjećamo, zajednička komisija oba doma Parlamenta Federacije je u ponedjeljak usaglasila konačni tekst zakona prema kojem bi svaki učesnik rata dobivao po mjesecu učešća u ratu 6 maraka, a ukoliko ne ostvaruje nikakva druga primanja na osnovu učešća u ratu.

- Tekst zakona usaglašen je u ponedjeljak na zajedničkoj komisiji Federalnog parlamenta za usaglašavanje različito usvojenih tekstova. Zaista je čudno što još tekst nije dospio do pisarnice. Mislim da niko nema pravo da odugovlači iz bilo kojih pobuda donošenje ovog zakona koji bi nakon dugo godina trebao ugledati svjetlo dana. Predsjednik komisije Jasenko Tufekčić (SDA) treba da odgovori na pitanje zašto do sada nije uputio usaglešeni tekst u parlamentarnu proceduru – kazao je šef Kluba poslanika SDP-a BiH u Federalnom parlamentu Elvir Karajbić.

Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu PFBiH, upozorio je da je upitna i dosadašnja procedura usaglašavanja zakona.

- Nije mi jasan razlog zašto do sada nije dostavljen usaglašeni tekst zakona. Međutim, mi ne želimo da borci budu prevareni. Smatramo da je na komisiji za usaglašavanje napravljeno nekoliko proceduralnih grešaka koje bi konačno mogle dovesti do toga da zakon ne bude ustavan i da ne bude provediv - izjavio je Beganović.

Na pitanje novinara u čemu se te greške ogledaju, Beganović je pojasnio da se one očituju u tome što je ishitreno sazvana komisija.

- Amandmani Predstavničkog doma koje je Dom naroda zaključkom odbio morali su biti vraćeni na Predstavnički dom, koji se morao izjasniti o njima, pa tek nakon toga, ako Dom ostane pri svojim amandmanima, onda bi se trebala sazvati Komisija za usaglašavanje različito usvojenih tekstova, što očito predstavlja povredu poslovnika. S obzirom na dosadašnja iskustva u radu Ustavnog suda, to bi onda bi osnova da se ovaj zakon koji mi usvojimo sutra proglasi neustavnim, jer nije ispoštovana procedura. Dakle, mi ne želimo da borci budu prevareni na osnovu navedenih razloga. Želimo da zakon koji se donese u Predstavničkom domu, koji bude usvojen u Parlamentu FBiH, prije svega ustavan i provediv - kazao je Beganović.

Beganović je pojasnio i rješenja za ovu situaciju.

- Rješenje je u tome da se o svemu očituju zakonodavno-pravne komisije oba doma Parlamenta da bi se, ako je potrebno, procedura vratila na početak. Mislim da imamo još vremena jer zakon stupa na snagu tek 1. januara 2019. godine. Sa zakonom ne treba da žurimo i donosimo ga tek tako ako će u konačnici možda biti neustavan. Vremena imamo do kraja septembra. Mi smo do tada u mandatu i ne vidim razlog zašto se u naredna dva mjeseca ne bi moglo sve završiti, bez obzira na godišnje odmore – kazao je Beganović.

S obzirom na to da zajednička sjednica Doma naroda i Parlamenta Federacije BiH nije zakazana za iduću sedmicu, borci, njih 10-tak, po odgovore i obrazloženja uputili su se u Tufekčićevu kancelariju.

- Kolegij je trebao odrediti termin sjednice. Međutim, kako to nije urađeno jer pisarnici komisija nije dostavila materijal, otišli smo do Tufekčića po odgovore. Prema njegovim riječima, problem je nastao na zasjedanju komisije, na kojoj se pri kraju zasjedanja, a nakon što su usvojeni naši borački amandmani, pojavio još jedan amandman od zaboravljenih branitelja, koji je komisija prihvatila i potpisala, a nije smjela. Svi su glasali i sada je to sporno, tvrdi nam Tufekčić, koji je obećao ubrzo sazvati komisiju. Nakon što oni završe svoj posao, obećanje je dao i da će ponovo sazvati i brzinsku sjednicu Kolegija Predstavničkog doma koja će onda zakazati sjednicu. Ne znam jesu li to sada opet neke igre, ali mi nećemo odustati. Imat ćemo mi odmah sastanke sa svim predstavnicima boračkih organizacija iz cijele BiH i vidjet ćemo šta ćemo poduzeti dalje – kazao je novinarima Emir Sofić, ratni oficir Armije RBiH iz Srebrenika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.