SAZNAJEMO

Dragan Lukač "operacijom" bježi od krivične odgovornosti!?

M. AŠČIĆ

6.8.2018

Najava povlačenja Dragana Lukača s pozicije direktora Federalne uprave policije (FUP) zbog navodnih zdravstvenih problema čista je manipulacija i laž kako bi izbjegao krivično gonjenje, saznaje „Dnevni avaz“.

Status službenika

Posebno se to odnosi na činjenicu da je Lukač svjesno lagao o dužini radnog staža, jer je zvanično utvrđeno da je još prije četiri godine trebao biti penzionisan, a lani je s napunjene 44 godine staža izgubio i status policijskog službenika.

O tome je obaviješten još 30. septembra 2013. godine, gdje je navedeno da će mu, prema podacima Zavoda PIO, 30. juna 2014. penzijski staž iznositi 40 godina, sedam mjeseci i 28 dana.


Vlada FBiH na sjednici 11. januara 2018. odbila ga imenovati za direktora

Lukač je na taj način, a što je utvrdio i Nezavisni odbor Parlamenta FBiH, prekršio i Zakon o policijskim službenicima te, evidentno, ostvario nezakonitu imovinsku korist primajući plaće nakon 2014. godine, a trebao je, prema zakonu, ići u penziju.

Pritisnut uza zid, suočen s brojnim dokazima i činjenicama, Lukač je nekoliko dana prije održavanja sjednice Nezavisnog odbora svjesno najavio povlačenje s pozicije direktora, ali sve kako bi izbjegao smjenu, ali i krivičnu odgovornost i gonjenje istražnih organa.


Rješenje o privremenom imenovanju doneseno 9. aprila 2015. godine

No, njegove nezakonitosti već su dokumentirane i, kako nezvanično saznajemo, zbog toga je prijavljen Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

 Presuda i Vlada

Uostalom, Vlada FBiH koju je Nezavisni odbor obavijestio o usvojenim zaključcima, upravo prema Vladinim dokumentima koji su u posjedu „Avaza“, Lukača nikada nije ni imenovala za direktora FUP-a. Naime, Vlada u kojoj su tada bili ministri iz SDA i DF-a donijela je 9. aprila 2015. godine odluku o privremenom rješenju do konačne sudske presude.

Presuda je, pak, donesena 4. januara ove godine, ali je na dnevni red Vlade došla tek 11. januara. Na sjednici u Sarajevu istog dana Vlada FBiH je s dva glasa za i devet suzdržanih odlučila da se ne može imenovati direktor FUP-a, što dodatno potvrđuje da je on  dvije godine na poziciji direktora FUP-a bio čak i bez Vladinog imenovanja, a ukupno četiri godine nezakonito.

Zašto čeka oktobar

Postavlja se logično pitanje, zašto Lukač najavljuje odlazak tek u oktobru - kada završi prljave poslove u izbornoj kampanji?

Drugo, ako je tako težak slučaj za neophodne operacije, zašto ne ide odmah nego rizikuje život čuvajući funkciju do posljednjeg daha.

Tu je zaključak očit: kupuje vrijeme da izbjegne krivičnu odgovornost.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.