BLOG

Edvard Ferguson oprašta se od BiH: Hvala i vidimo se!

Arhiv

Avaz.ba

9.8.2018

Britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson (Edward) danas odlazi iz Bosne i Hercegovine, pa je povodom toga objavio posljednji blog kojim se oprašta od naše zemlje. 

Ferguson, koji je tekst nazvao ''Hvala i vidimo se'', na veoma dirljiv način prikazuje svoj boravak u BiH.

Tekst britanskog ambasadora prenosimo u cijelosti:

“Sarajevo, ljubavi moja”. Sarajevo, my love.

To sam pjevao na mojoj oproštajnoj zabavi. Ali nakon četiri godine istraživanja i upoznavanja ove prelijepe i posebne zemlje, trebao sam pjevati:

“Bosno i Hercegovino, ljubavi moja.”

Raditi u Bosni i Hercegovini kao britanski ambasador za mene je značilo raditi jedan od najzahtjevnijih poslova u mojoj karijeri – posao koji uvijek fascinira, a često i frustrira.

Tokom mog boravka ovdje radio sam koliko sam mogao da pomognem da se izgradi bolja i prosperitetnija zemlja, u kojoj se svi građani osjećaju sigurno i kao kod svoje kuće.

Puno toga smo uradili. Ali jasno je da još mnogo toga ostaje da se uradi i moj sjajni nasljednik Matt Field će nastaviti s tim radom.

I dok pakujem torbe i idem prema aerodromu, nosim osjećaj duboke zahvalnosti što smo moja porodica i ja imali priliku da upoznamo i zavolimo Bosnu i Hercegovinu.

Pokušali smo u potpunosti iskoristiti tu priliku.

Posjetili smo vaše gradove, džamije, crkve, muzeje i galerije. 

Peli smo se na vaše planine, išli na rafting i plivali u vašim jezerima.

Naučili smo vaš jezik, ili barem pokušali, ako ništa drugo.

Stekli smo prijatelje za cijeli život.

Divili smo se nevjerovatnom bogatstvu vaše prirode, historije, kulture i različitosti.

I, kao što je divna britanska političarka Jo Cox jednom rekla – puno više je onoga što vas ujedinjuje nego onog što vas dijeli.

Prevelik je broj vaših lidera koji govore o vašim razlikama. Ali, ja ih nisam uopće primjetio. Gdje god da smo bili, bez obzira da li smo pili Sarajevsko, Nektar ili Karlovačko, susreli smo se s istom toplinom, istom darežljivošću i istim smislom za humor.

A, ako se možete zajedno smijati, onda sigurno možete zajedno i živjeti, napredovati i biti uspješni.

Iz dubine naših srca, želimo vam uspjeh koji zaslužujete, a koji su vam vaši lideri, koji rade s ciljem podjela, toliko dugo onemogućivali.

Uprkos svim frustracijama posljednje četiri godine, ostajem optimista. Upoznao sam veliki broj talentiranih mladih ljudi koji žele da se okrenu ka budućnosti, a ne ka prošlosti. Makedonija nam svojim primjerom pokazuje da se stvari brzo mogu promijeniti, nabolje. A promjena će se sigurno desiti i u BiH. Ja se samo nadam da će se desiti što prije.

Hvala vam na vašem gostoprimstvu i prijateljstvu.

Uvijek ćemo biti ponosni na našu posebnu vezu s Bosnom i Hercegovinom.

Uvijek ćemo biti ponosni što nam je najmlađa kćerka rođena u Sarajevu.

Ja ću uvijek biti ponosan što sam imao priliku da budem mali dio historije ove zemlje i što sam pomogao da se prodube veze između Ujedinjenog Kraljevstva i BiH.

I, gdje god da krenem, gdje god da me posao odvede, uvijek ću biti ambasador Bosne i Hercegovine.

Hvala vam na svemu i sretno! Vidimo se uskoro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.