ZABRINJAVAJUĆE

Svaki šesti komšija u BiH legne gladan

Polovina građana BiH živi na granici

Piše: A. ČENGIĆ

9.8.2018

Prema podacima Ujedinjenih naroda (UN), 18,1 posto stanovništva u Bosni i Hercegovini živi s primanjima nižim od 237 KM mjesečno, odnosno ispod linije koja označava kritično siromaštvo.

To otprilike znači i da je svaki šesti građanin BiH siromašan!

Mjesečna primanja

Prema zvaničnim podacima UN-a, skoro polovina Bosanaca i Hercegovaca živi na granici siromaštva, preživljavajući s mjesečnim primanjima oko 416 KM. Najbliži ovoj kategoriji su i nezaposleni, zatim samozaposleni, u koje spadaju poljoprivrednici i domaćinstva s više od troje djece.

- Podaci pokazuju da se broj djece u BiH koja ovise o socijalnoj pomoći u posljednje dvije godine povećao za deset posto. U kategoriji siromašnih sve je više i radno aktivnog stanovništva koje ostaje bez posla ili radi, a ne prima plaću, kao i mladih, čija je stopa nezaposlenosti u samom evropskom vrhu - ističu iz Ureda rezidentne koordinatorice Ujedinjenih naroda BiH.

Siromaštvo, koje se definira kao nedostatak osnovnih uvjeta za život i osnovne ljudske potrebe, poput hrane, pića i doma, globalni je problem današnjice, a prema podacima UN-a, naša je zemlja peta po siromaštvu u Evropi. Od nas siromašnije su Moldavija, Ukrajina, Kosovo i Albanija! 

Većinu siromašnih u BiH čine zaposleni koji žive u porodicama s djecom.

To se objašnjava niskim primanjima, jer jedna plaća nije dovoljna da domaćinstvo zadrži iznad nivoa siromaštva. 

Mladi idu

Broj nezaposlenih približava se broju zaposlenih. Penzioneri, ali i brojni radnici, već godinama preživljavaju na minimalcu, dok mladi masovno napuštaju BiH. 

Međunarodni dan siromašnih, priznat od Ujedinjenih naroda, obilježava se danas. U svijetu ima više od 2,4 miliona ljudi koji su siromašni ili su na pragu siromaštva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.