BIH

Biljka mesožderka najprije izbaci šećer pa namami plijen

P.M.

15.8.2018

U neposrednoj blizini jezera Alagovac, na području Nevesinja, otkriveno je stanište biljke mesožderke. Ovo je prvo nalazište ove biljke na području Bosne i Hercegovine.

Prema riječima Radoša Buhe iz Turističke organizacije Nevesinja, biljka mesožderka (Drosera rotundifolia) pronađena je na neobičnom lokalitetu Nevesinjskog polja.

- Pronađena je u neposrednoj blizini jezera Alagovac, pored lokaliteta Srednje vode na jednoj ledini još 1954. U narodu je zovu rosulja. Bilo je pravo čudo da ona raste ovdje, jer je uglavnom otkrivana u močvarnim područjima sjeverne Evrope, u Sibiru, Sjevernoj Americi. Područje Nevesinja izrazito je kraško, s velikom nadmorskom visinom od oko 880 metara. Područje gdje je pronađena jeste močvarno, ali nije tresetište - kaže Buha.

On ističe da je ova biljka ime dobila zbog specifičnog načina ishrane.

- Na ovim područjima močvare i treseta biljke nemaju dovoljno mineralne hrane, tako da se ”dopunjavaju” na druge način. Ova biljka, što je karakteristično, na laticama izbacuje kapljice sluzi ili rose, otud narodni naziv rosulja. U toj tečnosti ima šećera, što privlači insekte. Kada insekt sleti na mamac, rosulja ga zarobi i enzimnim varenjem uzima minerale iz organizama insekata – pojašnjava Buha i dodaje da je zaista nepoznanica kako se ova biljka mogla očuvati pod uplivom mediteranske klime i pritom na ovoj nadmorskoj visini.

Biljka mesožderka je zaštićena i nalazi se u Crvenoj knjizi izuzetno rijetkih vrsta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.