SAOPĆENJE

BPS: Počinioci genocida danas, jednako kao prije 26 godina, vrijeđaju mrtve i progone preživjele

Arhiv

Avaz.ba

15.8.2018

Povodom nedavnih dešavanja u vezi sa sjednicom NSRS i pitanja izmjena Izbornog zakona BiH koji opterećuju političku situaciju u BiH, BPS-Sefer Halilović poziva visokog predstavnika za BiH da u skladu s ovlastima koje su mu date Dejtonskim mirovnim sporazumom preduzme radnje na implementaciji Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma tako što će u okviru svojih nadležnosti i ovlaštenja učiniti korake koje bi ublažile zločina genocida, udruženog zločinačkog poduhvata, etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti, a koji su utvrđeni presudama Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju da su ih Bošnjaci preživjeli na današnjem teritoriju manjeg bh. entiteta i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Time bi visoki predstavnik napravio ključne korake na poništavanju posljedica koje je izazvalo činjenje genocida i etničkog čišćenja u BiH i otvorio bi put za izmjenu i primjenu propisa koji bi spriječili blokade izbornog procesa u vidu izmjena Ustava BiH, Ustava entiteta i u konačnici izmjena Izbornog zakona BiH jer današnji izborni proces se odvija, uglavnom, u skladu sa rezultatima genocida koji nikada nisu ublaženi niti su presude za počinjeni genocid ikada provedene na velikom dijelu Bosne i Hercegovine kao evropske države.

BiH su potrebne ustavne reforme koje će obnoviti multikulturalnost društva i vratiti funkcionalnost normalnost građanskog društva u BiH, u skladu s načelima na kojima je i bila zasnovana na punoj, ravnopravnosti, jednakosti, i bez bilo kakve diskriminacije svih građana, naroda i etničkih grupa.

Sadašnje stanje u BiH, u svakom smislu jeste rezultat onoga što tretiraju sve presude Međunarodnog tribunala u Hagu, koje se u BiH ne poštuju na velikom dijelu njene teritorije i u velikom broju njenih institucija.

To stvara pravni haos, dolazi do nepoštovanja međunarodnih presuda, konvencija i pravila, ali se izborni proces, glasanje, ustavne ovlasti i mnoga druga prava i ovlasti crpe iz nepoštovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i presuda Međunarodnog tribunala u  Hagu čime dolazimo do situacije da građani BiH žive pravno i civilizacijsko nasilje. 

Ovakvo stanje, ukoliko ostane na snazi, proizvest će daljnju nesreću naše države koja je već tri decenije zarobljena na način da počinioci i sljedbenici genocida danas, jednako kao prije 26 godina, vrijeđaju mrtve i progone preživjele.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.