STAVOVI

Server: Amerikanci i Evropljani trebaju zaustaviti Dodika

S. NUMANOVIĆ

17.8.2018

Riječi više nisu dovoljne. Zaustavljanje nestabilnosti prije nego što preraste u nešto gore je daleko jeftinije i lakše od kasne intervencije. Dodik ugrožava mir koji se održao 23 godine. Amerikanci i Evropljani još ga mogu spriječiti od stvaranja opasnosti. Trebali bi to uraditi - poručuje Denijel Server (Daniel Serwer), analitičar balkanskih neprilika pri američkom Univerzitetu "John Hopkins".

U analizi koju je objavio nakon odluke Narodne Skupštine Republike Srpske da poništi Izvještaj o Srebrenici iz 2004., koju je inicirao Dodik, Server navodi da ona ne znači ništa.

Ističe da se istina o zločinima ne može poništiti, da su ključni nalogodavci, Ratko Mladić i Radovan Karadžić osuđeni pred sudom u Hagu, te da "Dodik i njegovi minioni ne mogu promijeniti činjenice niti izbrisati presude".

- Masovne grobnice s tijelima ljudi vezanih ruku na leđima i rupom od metka u potiljku neće nestati zbog nečijih govora ili rezolucije nekog parlamenta - navodi Server.

- Ali, nastavlja on - to treba označiti promjenu svega. Oni koji negiraju genocid ne trebaju imati mjesta u vlasti u postratnoj Bosni i Hercegovini. Ne može se očekivati da većina stanovništva ove zemlje tolerira aktivnosti zvaničnika koji udaraju i na dostojanstvo žrtava masovnih ubistava. Dodik je potvrdio ono što su njegovi neprijatelji uvijek govorili: "Republika Srpska nastala je na zločinima koji su počinjeni, a on ih negira, te da taj entitet nije ni trebao postojati nakon 1995".

No, RS je nastavila da postoji kao jedan od dva "entiteta" BiH, zauzevši 49 posto teritorija ove zemlje i s 83 posto srpskog stanovništva u njoj, kao rezultat etničkog čišćenja koje je provedeno tokom rata, ali i odbijanja nesrba da se vrate u svoje prijeratne domove. I ništa to ne može promijeniti, osim obnovljenog ratnog sukoba koji niko ne želi - napisao je Server.

Založio se da, nakon ovog čina u Narodnoj skupštini, Dodik ne smije proći nekažnjeno. Amerikanci su ga već kaznili, a sada se kazna treba proširiti na sve one koji su glasali za ovu odluku u parlamentu RS.

- Evropljani, također, trebaju djelovati. Koliko razumijem, do sada su oni oklijevali s kažnjavanjem pojedinaca dijelom i zbog pravnih izazova. Ako je nemoguće dosegnuti sporazum na nivou EU, onda pojedinačne članice Unije trebaju same to uraditi tako što će mu zabraniti da putuje u njihove zemlje, finansijski kažnjavati svakoga ko ga podržava, te isto primijeniti i na one koji su podržali ovu posljednju odluku - piše Server dalje.

On navodi i da se nekome može učiniti da su mjere preoštre.

No, očito je da Dodik i njegovi sljedbenici svjesno provociraju međunarodnu zajednicu, testirajući je koliko daleko mogu ići, a da ih se ne kazni. Oni su jasni u namjeri da im je krajnji cilj otcjepljenje od BiH, što bi bio akt koji bi nedvojbeno potpalio ratni požar. A to bi bila ogromna cijena koju bi i međunarodna zajednica morala platiti, objašnjava Server.

- Mnogo je bolje zaustaviti eskalaciju sada, nego pustiti da ona napreduje - ističe Server.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.