REAGIRANJE Portparol Global Ispat Koksne Industrije Lukavac za ''Avaz''

GIKIL zvanično rješenje o obustavi rada još nije dobio

Federalna uprava okarakterizirala firmu kao jedan od ''najnediscipliniranijih privrednih subjekata''

J. B.
23.08.2018 16:20

Foto: Pogoni GIKIL-a

Nakon niza ekoloških problema izazvanih nesavjesnim poslovanjem kompanije GIKIL, Federalna uprava za inspekcijske poslove naložila je zaustavljanje rada firme iz Lukavca. 

U saopćenju za javnost oni su kompaniju karakterizirali kao jedan od ''najnediscipliniranijih privrednih subjekata u Federaciji Bosne i Hercegovine''. 

Povodom ove informacije kontaktirali smo Samiru Hasagić, portparola GIKIL-a, koja nam je kazala da su informaciju o obustavi rada saznali iz medija.

- Informaciju o obustavi rada dobili smo tokom sastanka u Vladi TK. Sve što možemo za sada reći jeste da se vraćamo u GIKIL te da zvanično rješenje o obustavi rada još nismo dobili. Tek nakon što zaprimimo rješenje i analiziramo njegov sadržaj vidjet ćemo koji prostor za odgovor nam je dat te ćemo u skladu s time i, naravno, u dogovoru s našom pravnom firmom i odreagirati - kazala je Hasagić. 

Ostaje nejasno zašto je, nakon sve pompe zbog neusklađenog rada GIKIL-a s okolišnim zakonima, nalogom Federalne uprave za inspekcijske poslove ovoj firmi dopušteno da još 30 dana nastavi onečišćavati okolinu, pa da tek onda obustavi proizvodnju.

NA VRH