BANJA LUKA

Admir Čavka: Dodik ili Ivanić? Ne želimo i ne trebamo više birati između dva zla

Napad na Ferhadiju je narušavanje mira koji želimo uspostaviti u Banjoj Luci

Arhiv

O.K.

24.8.2018

Potpuno je tačna činjenica da je gospodin Mladen Ivanić pobijedio na prošlim izborima zahvaljujući bošnjačkim glasovima kada je ih dobio više od 30 hiljada. Mnogi od nas, uključujući i mene, radili smo u kampanji za gospodina Ivanića, jer smo smatrali da će on biti manje zlo u odnosu na kandidata SNSD-a Željku Cvijanović, kaže za Avaz.ba Admir Čavka, šef Kluba poslanika Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS.    

Međutim, pojašnjava, ispostavilo se da on apsolutno nije manje zlo i zapravo da nema biranja između dva zla:

- Mi nećemo da se bavimo njihovim odnosima i time ko će biti član Predsjedništva, mislim da apsolutno ne postoji razlika između jednog i drugog kandidata, mi ne trebamo biti dio tih igara, nego trebamo tražiti svoj prostor i poziciju u manjem bh. entitetu. 

O sinoćnjoj pucnjavi na banjalučku džamiju Ferhadiju Čavka za naš portal ističe:

Kao Banjalučanina i nekog ko svaki dan živi u Banjoj Luci, ova vijest me pogodila. Još su svježe rane rušenja same Ferhadije. Isto tako smo radosni što je ona ponovo obnovljena i što su vjernici u mogućnosti da pet namaza klanjaju u toj džamiji i ezan se može čuti s Ferhat-pašine džamije. 

Međutim, ovo što se dogodilo pogodilo je sve nas, mada oni koji su ovo uradili trebaju biti kažnjeni i priča mora ići u tom pravcu. Stoji li iza toga politika, to je na nadležnim organima da istraže. Jer mi, povratnici, svaki napad osjetimo na svojoj koži, mi vrlo dobro znamo šta to znači, to su loše poruke i ja se nadam da će oni koji su to uradili biti najoštrije sankcionirani.

Inače, od samog otvaranja obnovljene Ferhadije 7. maja 2016. godine nije bilo ozbiljnijeg napada na Ferhat-pašinu džamiju. 

- Ovim je narušeno povjerenje, odnosno neki miran život koji mi želimo da gradimo. Mi smo domicilno stanovništvo Banje Luke, moramo kazati da je grad Banja Luka nastao upravo oko prostora Ferhadije i to su historijske činjenice. I kad se desi ovakav napad, normalno je da to odašilje ružnu poruku. Pozivam nadležne organe da do kraja rasvijetle ovaj slučaj i da se počinioci adekvatno kazne - zaključuje za Avaz.ba Admir Čavka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.