LIČNOST SEDMICE Uspjeh kakav je on postigao graniči s nevjerovatnim

Mate Rimac: Najveći uspjeh je ostati svoj

U Livnu predstavio Tehnološki park i Fondaciju „Linnovate“, da mladi ne bi napuštali svoj rodni kraj

M. DAKIĆ
26.08.2018 10:09

Rimac: Ne zaboravlja svoje Livno

Kako biti veliki, a ostati jednostavan, kako ono što imate podijeliti s drugima, neka su od vječnih pitanja. Kako ne zaboraviti svoje korijene, porijeklo, grad ili selo, državu u kojoj si napravio prve korake.

Mnogi su na tim ispitima pali, a jedan od onih koji je pokazao da se sve to može, a posebno ostati skroman, svakako je Mate Rimac.

Najveći saloni

Uspjeh kakav je on postigao graniči s nevjerovatnim. Svijet bruji o njegovim električnim superautomobilima, električne bicikle voze čuveni Mesi, Pike...  

Na najvećim salonima u svijetu grozničavo se očekivalo predstavljanje njegovog superautomobila. Najnoviji model sportskog električnog automobila C_Two, najbržeg na svijetu, koji je predstavljen na Sajmu u Ženevi u sivoj boji, sada promovira u Americi u plavoj varijanti. A proizveden je u samo 150 primjeraka!

I mogli bismo još u nedogled nabrajati, ali ima nešto što je možda i veće od svih njegovih uspjeha. A to je da je ostao potpuno na zemlji, normalan, jedan fini momak, dobro dijete, što bi se reklo kod nas.   

Svoj kraj, svoje Livno, Bosnu i Hercegovinu, nikada nije propustio spomenuti i u najblještavijim trenucima svoje već sjajne karijere, a po godinama, može se reći pa tek je na početku. A šta je sve postigao!

A poenta ove priče je što je nedavno u svom Livnu predstavio Tehnološki park i Fondaciju „Linnovate“, da zajedno s još nekim uspješnim Livnjacima spasi svoj kraj od nestanka. Mladi odlaze, posla nema...

Neće sigurno biti zaboravljeno kada je rekao: „Ja sam ponosni Livnjak“!  

Prilika ljudima

I Mate je odlučio, kada neće oni kojima je to posao, oni koji itekako dobro žive od glasova onih koji su ih izabrali, on će dati priliku ljudima, posebno mladima da rade, da zarade svoj dinar.

A ima li išta veće od toga!

I zato, djeco, mladi, ako ćete se na nekoga ugledati, onda neka to bude Mate Rimac! Budite Mate Rimac, a to znači budite dobri ljudi!

A možda će se i neki drugi probuditi i sjetiti odakle su.

Iz biografije

Mate Rimac rođen je 1988. godine u Livnu. Tokom srednjoškolskog obrazovanja istakao se brojnim inovacijama, pobjeđivao na takmičenjima... Dobitnik je mnogih međunarodnih nagrada za inovacije, elektrotehniku...

U Hrvatskoj je 2009. godine osnovao kompaniju „Rimac automobili“, a od 2013. proizvodi i električne bicikle.

Ostalo je legenda!

NA VRH