BIH

Dok mačke nema, miševi kolo vode

Na stranici Parlamenta BiH mjesecima nema stenograma

S.D .

25.8.2018

Nadležne službe Parlamenta BiH na zvaničnoj internetskoj stranici te institucije godinama redovno objavljuju stenograme sa sjednica i Predstavničkog i Doma naroda. Međutim, u izbornim godinama, mjesecima uoči izbora, objava stenograma uglavnom sa sjednica Predstavničkog doma počne učestalo kasniti i stenogrami znaju biti objavljivani i dvadesetak dana nakon sjednice. No, ove godine službe Predstavničkog doma su odlučile odmor od „prekucavanja“ sjednica uzeti još u junu.  

Tako se na stranici Parlamenta BiH „najsvježiji“ stenogram sjednica Predstavničkog doma može naći tek za 20. juni, iako su nakon tog datuma parlamentarci održali dva nastavka sjednica, jedno hitno i jedno redovno zasjedanje.

No, stenograma tih zasjedanja nema, a nezvanično saznajemo da se službenici zaduženi za ove poslove ponašaju u skladu s krilaticom “dok mačke nema, miševi kolo vode“, odnosno računaju na to da poslanici uskoro okončavaju mandat i neće ih moći ni pozvati na odgovornost.

S druge strane, stenogram s julske sjednice Doma naroda uredno je postavljen na stranici tog doma, a inače delegatima mandat ne prestaje nakon izbora, kao poslanicima, nego traje do izbora novog saziva Doma naroda.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.