DEMANTI

Spinovanje SDA je rezultat nemoći!

Faruk Ćupina

E. T.

27.8.2018

Povodom reakcije SDA oglasio se poznati mostarski advokat Faruk Ćupina koji potpuno demantira navode iz saopćenja mostarske organizacije te stranke. 

U saopćenju se navodi da je pravosnažnim i izvršnim Rješenjem Grada Mostara od 24. septembra, 2004. godine godine odobreno investitoru Faruku Ćupini iz Mostara upotreba rekonstruisanog i nadzidanog stambeno-poslovnog objekta izgrađenog na građevinskom zemljištu a prema odobrenju za građenje izdatom u Odjelu za urbanizam Grada Mostara 28. marta, 2001. godine.

Odgovornost SDA

- Ujedno ističem da su lokalni izbori za Gradsko vijeće Grada Mostara i gradonačelnika  održani 05. oktobra 2008. goodine, stoga je zlonamjerna i neistinita tvrdnja o povezanosti toka održanih lokalnih izbora 2008. godine sa navodnom legalizacijom objekta apoteke. Za poslovni objekat apoteke je postojalo odobrenje za građenje još 2001. godine, a pravosnažno i izvršno rješenje za upotrebu objekta je doneseno dana 24.09.2004. godine, odnosno punih 48 mjeseci prije održavanja lokalnih izbora u Mostaru u oktobru 2008. godine – navodi Ćupina u svojoj reakciji.

Iz prethodno navedenih činjenica, dalje navodi Ćupina, racionalno je nemoguće dovesti u kauzacijsku vezu ova dva procesa, obzirom da je vlasništvo i izgradnja predmetnog objekta izvršena nekoliko godina prije održavanja samih izbora, i to u skladu sa pozitivnim propisima.

- Koristim priliku da podsjetim na proces izbora gradonačelnika Grada Mostara nakon održanih lokalnih izbora u Gradu Mostaru 5. oktobra 2008. godine, koji je trajao nevjerovatnih 14 mjeseci. Nakon niza neusješnih pregovara, kao i nastojanja vijećnika Gradskog vijeća Grada Mostara da javnim glasanjem izaberu gradonačelnika, proces je konačno i okončan krajem 2009. godine, kada je putem tajnog glasanja aktuelnih vijećnika na poziciju gradonačelnika Grada Mostara izabran Ljubo Bešlić. Ovdje napominjem da najveću odgovornost za poraz u Gradskom vijeću snosi sama SDA, odnosno njeno najuže mostarsko rukovodstvo, ali i centrala stranke – kaže Ćupina.

Dalje, ističe da je „zavrtanje ruku“ od strane centrale SDA o načinu glasanja, pojedinim vijećnicima ponovljeno i prilikom glasanja 2009. godine, kao što je to i učinjeno i 2004. godine, o čemu postoje jasni, pisani i materijalni dokazi.

Kriminalne radnje

-  Međutim, spinovanje o toku i načinu tajnog glasanja je rezultat nemoći, lažnog i neargumentovanog optuživanja od strane SDA pojedninaca, uključujući  i mene, i to upravo nakon mog neopozivog istupanja iz stranke SDA koje se desilo u septembru 2012. godine. Moj angažman kao Predsjednika Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Grada Mostara je bio krajnje časan i čestit poziv uz napomenu da sam lično podnio šest krivičnih prijava protiv gradonačelnika Bešlića zbog nezakonitih i kriminalnih radnji. Nažalost, zahvaljujući dogovorima političkih oligarha i vrhuški u Sarajevu i Mostaru, te njihovog uticaja na pravosuđe, ovi postupci ni do danas nisu okončani – kaže između ostalog Ćupina.



Validnim dokumentima Ćupina potkrijepio svoje navode

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.