SAOPĆENJE

Sud BiH uputio dopis Tužilaštvu zbog prijetnji smrću Debevcu i drugim sudijama

Neophodno da se okolnosti predmetnog slučaja konačno rasvijetle

Arhiv

Avaz.ba

31.8.2018

Sud Bosne i Hercegovine danas je uputio dopis Tužilaštvu Bosne i Hercegovine povodom prijetnji smrću koje su u julu i avgustu upućene predsjedniku Suda Bosne i Hercegovine te drugim sudijama i rukovodiocima pravosudnih institucija na državnom nivou.

U dopisu je izražena zabrinutost zbog činjenice da ovo krivično djelo još nije rasvijetljeno, iako je od njegovog počinjenja prošlo više od mjesec. 

Sud podsjeća da je ovim krivičnim djelom ugrožena ne samo lična sigurnost nosilaca pravosudnih funkcija kao pojedinaca već i ukupna sigurnosna situacija koja se reflektira na kompletno pravosuđe. 

U tom smislu, u dopisu se navodi da je neophodno da se okolnosti predmetnog slučaja konačno rasvijetle kako bi se otkrio i sankcionirao počinilac ovog krivičnog djela i kako bi se ponovo uspostavilo sigurno i stabilno okruženje za neometano funkcioniranje pravosuđa.

Od Tužilaštva Bosne i Hercegovine je zatraženo da Sudu dostavi informaciju u kojoj fazi istrage se nalazi predmet koji je u Tužilaštvu otvoren povodom inkriminiranog događaja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.