USK

Šta je Radončić rekao tokom posjete Krajini

Smatra da će buduća vlast stvoriti vladu nacionalnog jedinstva s jakim ekonomskim programom

Radončić prilikom davanja izjave za lokalne medije

RTVUSK

4.9.2018

Kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić boravio je u radnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu.

Nakon Ključa, Bosanske Krupe i Bužima jučer je posjetio i Bihać.

Sastao se s predstavnicima Katoličkog školskog centra, kompanije "Meggle", Kantonalne bolnice i Nogometnog kluba Jedinstvo, prenosi RTV USK.

Govorilo se o trenutnoj situaciji u ovim javnim ustanovama i promjenama nabolje. Nakon Bihaća, Radončić se uputio prema Cazinu, Velikoj Kladuši i Bosanskom Petrovcu kako bi se sastao i s tamošnjim čelnicima lokalnih zajednica.

- Krajina ima mnogobrojne potencijale i zaslužuje mnogo bolji tretman od strane Sarajeva - izjavio je tokom svoje posjete predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić. 

Krajina je zapostavljena

Stoga je, kaže, ovom kraju neophodno vratiti privredu, razvoj i zapošljavanje kako bi se zaustavila rijeka mladih koji odlaze u druge zemlje.

Upravo zato, tvrdi Radončić, svoju posjetu usmjerio je na utvrđivanje stanja u obrazovanju, privredi, ali i sportu.

S menadžmentom Katoličkog školskog centra razmijenio je mišljenje o njihovom statusu i finansijskim problemima. Uvjerio se u funkcioniranje Kantonalne bolnice, kojoj je nedavno donirao inkubator za novorođenčad, dok je u kompaniji "Meggle" razgovarao o poslovnim mogućnostima ove firme.

Predsjednik SBB-a smatra da Krajina ima izvanredne privredne mogućnosti te da se privrednici ovog dijela države moraju pomoći boljim zakonskim rješenjima, uz otvaranje graničnih prijelaza za animalne proizvode radi smanjenja transportnih troškova.

- Ja potpuno odgovorno kažem da je Krajina zapostavljena i devastirana prljavim privatizacijama i otimačinama. Krajina je na kraju srca oficijelnog Sarajeva i SBB će, ukoliko budemo u prilici, predložiti da se na  nivou Federalne vlade napravi ministarstvo bez portfelja i da se taj ministar treba baviti samo razvojem Krajine. Također, predvidjeli smo, jer ovdje ima stručnjaka, da će se i jedna fabrika namjenske industrije, ako Bog da, dislocirati i napraviti u Krajini - kazao je Radončić.

Jak ekonomski program

Nogometnom klubu Jedinstvo kao brendu Krajine Radončić je uručio donaciju od 10.000 KM, a ispraćen je tortom i dresovima koje su mu poklonili u ime kluba i navijača.

Radončić očekuje da će SBB na predstojećim izborima imati dvostruku pobjedu, i to za člana Predsjedništva, ali i da će biti najjača bošnjačka stranka koja će odvesti BiH u Evropsku uniju, gdje i pripada.

Smatra da će buduća vlast stvoriti vladu nacionalnog jedinstva s jakim ekonomskim programom.

- Mislim da je krajnje vrijeme da se BiH oduži Krajini i za ono vrijeme tokom rata, ali i nakon rata - kazao je Radončić.

Bosnu i Hercegovinu predsjednik SBB-a vidi kao modernu državu u kojoj će politički pluralizam i ekonomski odnosi biti dominantni, a ne kao, kako kaže, privjesak neosmanske politike jednog čovjeka ili podijeljenu, kao što to govore u manjem bh. entitetu. Riječ je, kako je kazao, o glupostima koje trebaju podići tenzije kako bi se uplašili glasači, do čega, tvrdi Radončić, neće doći - navela je RTV USK u informativnom programu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.