BIH

Kada ima djece i kada škola radi, ima i života

U obnovljenu školu krenulo dvanaestero mališana

Osnovci na prvom školskom času

B. GRGIĆ

4.9.2018

Školsko zvono u područnoj školi u Jazovcu, selu na obroncima Kozare, zazvonilo je u ponedjeljak nakon devet godina mirovanja. Zbog malog broja učenika škola je bila zatvorena skoro jednu deceniju. 

Ove godine mještani Jazovca obratili su se nadležnom ministarstvu za pomoć pa je škola, koja je sagrađena davne 1950. godine, potpuno obnovljena. Živnulo je ne samo u učionici nego i u cijelom Jazovcu. Prvog školskog dana u učionice su došli i dvanaestero mališana i njihova rodbina.

Dario Škorić kaže da je presretan, jer će iz njegove kuće naredne godine u ovu školu krenuti još dva učenika.

- Ovo nije sam radost za učenike nego za cijelo selo, jer će opstati. Kada ima djece i kada radi škola, onda ima i života - kaže Škorić.


U obnovu školske zgrade uloženo 50.000 KM

Ministarstvo prosvjete i kulture RS u obnovu škole uložilo je 50 hiljada maraka. Ministar Dane Malešević nada se da će sličnih aktivnosti biti još u Potkozarju i Lijevče polju.

- Konačno dočekasmo da djeca ne moraju putovati u veće centre, već da idu u školu u svom selu. Ovdje smo renovirali i školski stan te s biroa primili prosvjetnog radnika - rekao je Malešević.

Ilija Sladojević došao je iz Ljubljane da proslavi ponovni početak rada škole. On je bio učenik prve generacije škole u Jazovcu.

- Tada su u učionicama bila 83 učenika. Ovo je za mene najradosnija vijest u ovoj godini – rekao je on.


Pomoć mještana

Minulih devet godina učenici iz Jazovca školu su pohađali u desetak kilometara udaljenoj Novoj Topoli i Turjaku. Obnovu školske zgrade vlastitim radom i sredstvima znatno su pomogli i Jazovčani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.