IZBORI 2018 Centralna izborna komisija pozvala na poštivanje zakona

Danas počela predizborna kampanja u BiH

Traje do 6. oktobra u sedam sati, kad će nastupiti šutnja do zatvaranja biračkih mjesta

M. R. S.

Izborna kampanja za predstojeće opće izbore zvanično počinje danas i traje do 6. oktobra u sedam sati.

Preliminarni rezultati

Članovi Centralne izborne komisije (CIK) jučer su posebno upozorili da je u ovom periodu zabranjeno korištenje jezika koji bi mogao potaći na širenje mržnje ili nasilje.

Stjepan Mikić, član CIK-a, jučer je na pres-konferenciji ukazao i da je zabranjeno uništavati plakate i druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje, nositi oružje na skupove, lažno se predstavljati, voditi izbornu kampanju kojom se narušava spolna ravnopravnost, ometati skupove drugih političkih subjekata, sprečavati novinare da obavljaju svoj posao...

Već od ponoći počelo je lijepljenje predizbornih plakata i postavljanje billboarda.

Kazne za kršenje su do 10.000 KM, uklanjanje kandidata s liste i poništavanje ovjere političkog subjekta.

Opći izbori, koji će biti održani 7. oktobra, prema procjeni, koštat će oko 8,5 miliona KM, a najveći trošak, oko 4,7 miliona KM, ide za naknade članovima biračkih odbora. Za štampanje, pakovanje i distribuciju glasačkih listića bit će odvojeno 1,2 miliona KM, dok će poštanske usluge koštati 650.000 KM.

Očekuje se da će preliminarni izborni rezultati sa oko 95 posto biračkih mjesta biti objavljeni 24 sata nakon izbora, a konačni 30 dana nakon izbora.

Pečat slanja

Izbori se provode za Predsjedništvo BiH, predstavničke domove parlamenata BiH i FBiH, Narodnu skupštinu RS, predsjednika i potpredsjednike RS te kantonalne skupštine.

Kada je u pitanju glasanje iz inozemstva, pečat slanja glasačkog paketa treba biti najkasnije 7. oktobar.

Doprinos transparentnosti

- Transparentna glasačka kutija doprinijet će transparentnosti. Imali smo nepraktične metalne kutije. Kada su u pitanju olovke, bilo je dosta primjedbi zbog mogućnosti da članovi biračkih odbora glasački listić učine nevažećim. Nastojimo taj dio prevenirati – kazala je portparol CIK-a Maksida Pirić.

Više o temi Opći izbori 2018

NA VRH

Podijeli članak na