ISTRAŽUJEMO

Džaferović za 18 godina od države naplatio milion KM!

Ovaj vječiti budžetlija, obnašajući razne funkcije u parlamentima na federalnom i državnom nivou, svoj uspon ka prvom milionu počeo prije 2000. godine

Džaferović: Vječito u institucijama. Arhiv "Avaza"

Piše: E. TRAKO - K. KEŠMER

7.9.2018

Šefik Džaferović, kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, od 2000. godine od države je naplatio 964.105 maraka plus 34.000 koliko će inkasirati do kraja ovog mandata na poziciji dopredsjedavajućeg Parlamenta BiH!

Ovaj vječiti budžetlija, obnašajući razne funkcije u parlamentima na federalnom i državnom nivou, svoj uspon ka prvom milionu počeo je mnogo prije 2000. godine. Džaferović je 1996. izabran za predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), a ujedno i delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije.

Najtanji period

Najtanji period jađenja državne kase miljenik dinastije Izetbegović doživljava od 2000. do 2002. godine, kada ulazi u Dom naroda Parlamenta BiH te zarađuje oko 40.000 maraka. Na općim izborima 2002. izabran je u Predstavnički dom Parlamenta BiH, a tokom četverogodišnjeg mandata bio je i član rukovodstva Doma te od 2002. do 2006. inkasira oko 125.000 maraka.

Na narednim općim izborima 2006. ponovo je bio nosilac liste SDA za Predstavnički dom Parlamenta BiH te je ponovo dobio mandat i od 2006. do 2010. “zarađuje” skoro 270.000 KM. Na općim izborima 2010. Džaferović dobiva mjesto u Predstavničkom domu Parlamenta BiH te od 2010. do 2014. hajruje nešto manje od 290.000 KM.

I kao nosilac liste SDA za Predstavnički dom Parlamenta BiH na izborima održanim 2014. ponovo ulazi u Parlament BiH i na konstituirajućoj sjednici Doma održanoj 9. decembra 2014. izabran je za bošnjačkog člana Kolegija Doma. Od 2014. naplatio je 240.000, ali bi do kraja mandata trebao hajrovati još 34.000 KM.

Esad Bajtal, profesor i politički analitičar, pita kako je moguće da neko ko je učestvovao u stvaranju ovako upropaštenog društva u ekonomskom, privrednom, socijalnom, političkom smislu, sada želi biti na njegovom čelu.

Izazvao bolest

- Kako može preuzeti na sebe ulogu nekoga ko će biti u vrhu jednog društva, u samom njegovom vrhu, a da pritom nema neophodna iskustva i kvalifikacije te vrste? Kako i šta se može obećati građanima, a da to obećanje bude ozbiljno do te mjere da se u njega može vjerovati? Dotični gospodin bio je stalno u vrhu, u društvu onih koji su ga vodili i dijelio to vodstvo. Postavlja se pitanje kako se možeš prihvatiti obaveze da liječiš jedno bolesno društvo ako si u izgrađivanju njegove bolesti i sam učestvovao. Ne može pacijent pacijenta liječiti - slikovito pojašnjava Bajtal.

Dodaje da bh. društvo mora imati ljekara, onoga ko ima reference te vrste da se pacijent može u njega pouzdati.

Fahrudin Radončić plaću ministra davao u sindikat policije

Za razliku od na pare alavog Džaferovića, Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost i kandidat ove stranke za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, dok je bio ministar sigurnosti BiH, odrekao se ministarske plaće u mjesečnom iznosu većem od 4.000 KM, koju je uplaćivao sindikatima policije, a nije uzimao ni dnevnice za službena putovanja, na šta je imao pravo. 

Radončić je 1. februara 2016. godine, dok je nevin bio pritvoren kada se protiv njega vodio politički montiran proces, kao delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH podnio zahtjev Zajedničkoj komisiji za administrativne poslove BiH za donošenje odluke o prestanku statusa stalno zaposlenog delegata.



Bajtal: Ne može pacijent pacijenta liječiti. Arhiv "Avaza"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.