PRODUŽENI ARANŽMAN

Novac od MMF-a tek 2020. godine?

Hoće li se dodatno urušiti već urušeni ugled BiH

MMF

Nezavisne novine

8.9.2018

Produženi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) neće biti nastavljen možda i cijelu narednu godinu, a izvjesno je da bi naredna tranša, ako u međuvremenu ne dođe do potpunog prekida, mogla biti isplaćena tek na proljeće 2020. godine, pišu "Nezavisne".

S obzirom na to da te godine istječe aranžman, izvjesno je i da do naredne tranše neće ni doći, čime bi dodatno bio urušen već urušeni ugled BiH. 

Također, kako se navodi, aranžman istječe naljeto 2020. i, ukoliko dođe do velikog kašnjenja, može doći do raskida i eventualnog početka pregovora o novom aranžmanu nakon toga. Postoje dva razloga zbog kojih može doći do potpunog prekida aranžmana.

Prvi razlog je činjenica da je od posljednjeg kvartala 2016. godine došlo do značajnog rasta u Evropi, što je "poguralo" i bh. privredu tokom prošle i ove godine, a to je smanjilo zavisnost bh. vlasti za novcem MMF-a. Rečeno je da su se u budžetima pojavili neplanirani viškovi koje su vlasti odlučile da usmjere u investicije i povećanje izdataka. Osim toga, kako je rečeno, RS je uspjela prodati skoro 170 miliona eura vrijednosti obveznica bh. bankama, čime je dodatno smanjena potreba za međunarodnom finansijskom misijom. 

Drugi razlog je u činjenici da niko ne zna na koji način će biti razriješena kriza u FBiH, s obzirom na to da nije izvjesno kako će tamo biti formirana vlast nakon izbora, jer nisu implementirane izmjene Izbornog zakona BiH.

Osim ovog problema, pojavljuje se i mogući problem isplate vanjskog duga, jer nije jasno hoće li biti ministra finansija FBiH da odobri isplatu. Kako će ovaj problem biti riješen, ostaje da se vidi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.