POTRAGE

Majka Dragica: Tražit ću svoju djecu dok sam živa

Ne postoji ustanova ni vrata na koja nisam pokucala, ali uzalud, kao da mi svi žele poručiti da čuvaju taj kriminal kao zmija noge, kaže Dragica

Dragica i Goran Plauc: Ne odustaju od borbe

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

10.9.2018

Tragat ću za svojom djecom dok sam živa, a ako ih za života ne nađemo suprug Goran i ja, potragu će nastaviti naše tri kćerke, kazala je za „Avaz“ Dragica Plauc, Tuzlanka koja s porodicom živi u Njemačkoj i godinama traga za istinom o blizancima koje je rodila prije 25 godina u Tuzli.  

Kako je „Avaz“ već pisao, majci Dragici, nakon što je 5. avgusta 1993. na svijet donijela dvojicu zdravih dječaka, kojima ni imena nije bila nadjenula i uspjela ih je tek jednom podojiti, u tuzlanskoj bolnici rekli su da su bebe umrle.

 Nema dokaza

No, Dragici i njenom suprugu Goranu nikad nije dozvoljeno da vide tijela beba i oni nikad nisu dobili dokaze da su blizanci zaista umrli. Dragica je stalno sumnjala u istinitost onoga što su joj govorili ljekari, a prije desetak godina do Plaucovih su počele stizati priče o tome da su njihovi blizanci moguće žrtve trgovine ljudima.

Tada su roditelji krenuli u borbu za istinom o svojoj djeci, a dokazi do kojih su dolazili u svojevrsnoj istrazi koju su sami pokrenuli, samo su išli u prilog sve jačim sumnjama da su njihova djeca živa i da su, faktički, oteta iz majčinog zagrljaja.

Otkako su prije nekoliko godina saznali da u Matičnom uredu u Tuzli postoje rodni listovi njihovih blizanaca i da ih je neko bez njihovog znanja upisao pod imenima Zoran i Dragan, Dragica i Goran u potpunosti su ubijeđeni da su njihova djeca ukradena.

U rodnim listovima pogrešno je upisano prezime Planc, a tako su zaveli i Dragicino prezime pri porođaju. 

Faksimil rodnih listova blizanaca: Ko im je dao imena, roditelji nikad nisu saznali

 

Čekaju zakon 

Sva svoja saznanja roditelji Plauc podijelili su s nadležnim institucijama u BiH od kojih su tražili pomoć. Uzalud. Do danas je, kaže Dragica, nisu dobili. Porodica Plauc trenutno prati šta će se desiti sa zakonom o nestalim bebama u Srbiji, koji bi u toj zemlji trebali usvojiti na preporuku Vijeća Evrope. Priželjkuju da taj zakon što prije bude usvojen i u BiH.

- Možda bi nam to omogućilo da dobijemo neku pomoć u BiH i da neko nešto poduzme u slučaju nestanka naših sinova. Jer, ne postoji ustanova ni vrata na koja nisam pokucala, ali uzalud. Kao da mi svi žele poručiti da čuvaju taj kriminal kao zmija noge - kaže Dragica. 

Svima koji su se oglušili o vapaje njene porodice za istinom o blizancima, Plauc poručuje da nastavlja borbu i potragu za svojom djecom i da neće odustati.  

- Sigurno će se stvoriti uvjeti da se o krađama i brojnim nestalim bebama konačno progovori i u BiH. Ja vjerujem da će to vrijeme doći i da će BiH konačno smoći snage da se suoči s tim problemom - zaključuje Dragica Plauc.

Pogrešni navodi, nema grobova... 

Objavljivali smo ranije da je, prema bolničkoj dokumentaciji, Dragica Plauc sa živom djecom napustila bolnicu 6. avgusta 1993. godine, a ona tvrdi da je iz bolnice izašla 5. avgusta, a da su bebe zadržali. Dalje, prema jednom od papira, djeca su umrla i sahranjena na groblju Borić u Tuzli, ali Dragica kaže da  grobova njene djece tamo nema. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.