INTEGRACIJE

Dilberović: Nećemo ispuniti očekivanja EU

Nećemo moći do kraja mjeseca uputiti odgovore zbog procedura, kaže Dilberović

Dilberović: Odgovore moraju odobriti svi nivoi vlasti

Piše: K. KEŠMER

10.9.2018

Sudeći prema tempu kojim se trenutno obavlja proces odgovaranja na dodatna pitanja Evropske komisije, bh. vlasti neće ispoštovati očekivanja da odgovore proslijede do kraja ovog mjeseca.  

Potvrdio je to za „Dnevni avaz“ i direktor Direkcije za evropske integracije (DEI) BiH Edin Dilberović.

Na dobrom putu

- Nadamo se da ćemo do kraja mjeseca privesti kraju odgovore i njihovo prevođenje. To je nada. Mislim da smo na dobrom putu. Do kraja mjeseca nećemo moći poslati odgovore u Brisel, zbog procedura, prevođenja i potvrđivanja svih nivoa vlasti. A da bi otišli u Brisel, moraju ih odobriti svi nivoi vlasti. Odgovori moraju biti usaglašeni – kazao je Dilberović.

On ističe da je u toku nekoliko procesa istovremeno.

- U isto vrijeme događa se nekoliko paralelnih radnji. Naš informacioni sistem popunjen je odgovorima. Sve radne grupe rade na tome da finaliziraju odgovore, odnosno da bude jedinstven odgovor države BiH. Neke su završile, neke privode kraju, neke pokušavaju naći kompromisna rješenja za sporna pitanja – navodi Dilberović.


Ni na prvi set pitanja iz EU bh. vlasti nisu odgovorile u roku

Na pitanje koliko je spornih pitanja i na šta se ona odnose, direktor DEI-ja nije mogao dati konkretan odgovor.

- Ne mogu licitirati brojem spornih pitanja. To ćemo ubrzo saznati. O tim spornim pitanjima raspravljat će se na Komisiji za evropske integracije, što je sljedeće tijelo u hijerarhiji. Kada se svi odgovori objedine i kada budemo imali svako poglavlje da nema spornih pitanja, oni će ići vladama i Vijeću ministara na potvrđivanje. Iskreno mislim da nećemo imati puno spornih pitanja, ako bude sreće – kaže Dilberović.

Problem prevođenja

S obzirom na to da je prilikom procesa odgovora na bazna pitanja Upitnika EU bilo problema s prevođenjem, Dilberović kaže da sada, prilikom prevođenja dodatnih, neće biti sličnih situacija.

- Imamo prevodioce koji su radili na baznim pitanjima. Isti tim radit će i na ovim. Tako da ne očekujemo probleme – zaključio je Dilberović.

O dvojnim državljanstvima 

S obzirom na to da je bilo raznih špekulacija o tome da je jedan od gafova bio i s odgovorom na pitanje o dvojnim državljanstvima s Hrvatskom, Dilberović je istakao da je taj problem riješen.

- To je bio odgovor koji nije odražavao stanje kakvo jeste, dakle postoji sporazum o dvojnom državljanstvu. U onim važnim pitanjima taj dio odgovora nije bio tačan. Nažalost, Ministarstvo civilnih poslova nije učestvovalo tada. EK je tražila razjašnjenje postoji li sporazum ili ne postoji - ističe Dilberović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.