RAZGOVOR Direktor DEI o ispunjenim prioritetima iz Mišljenja EK

Dilberović: Važni koraci u borbi protiv trgovine ljudima

Pripremljeni i tekst nacrta zakona o javnim nabavkama te zakon o izmjeni i dopuni Zakona o Ombudsmanu za ljudska prava BiH

S. Degirmendžić / Avaz.ba

Evropska komisija: Novo mišljenje u maju

Foto: Arhiv


Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije BiH, u kontekstu određenih najava da bi BiH već u maju mogla dobiti kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, kazao je u razgovoru za „Avaz“ da je za našu zemlju ključno da vlasti i institucije do proljeća postignu i pokažu konkretne rezultate, jer će Evropska komisija tada objaviti novi paket proširenja čiji će sastavni dio biti i redovni godišnji izvještaj o BiH. 

Naredni koraci

- U tom izvještaju Komisija će dati ocjenu urađenog u BiH i za to eventualno vezane preporuke o narednim koracima u procesu pristupanja u EU - kaže Dilberović.  

On ističe da su određeni koraci na ispunjenju 14 prioriteta iz prošlogodišnjeg Mišljenja Evropske komisije koje je Vijeće za opće poslove EU potvrdilo krajem prošle godine već ispunjeni.

- Odlukom Ustavnog suda BiH ukinut je član Ustava RS koji se odnosio na smrtnu kaznu. Vijeće ministara BiH je na pretprošloj sjednici usvojilo Strategiju suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH 2020.–2023. godine - kaže Dilberović.

  • Edin Dilberović

    Edin Dilberović

    Foto: Avaz


Lični podaci

Dodaje i da je i inicirano razmatranje prijedloga Kolegija za evropske integracije u vezi s otpočinjanjem izrade programa integriranja, što je i inicijativa za adresiranje jednog od ključnih prioriteta, a pripremljen je i tekst nacrta zakona o javnim nabavkama.

Uz to, u različitim fazama u parlamentarnoj proceduri su prijedlozi zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, zakona o izmjeni i dopuni Zakona o Ombudsmanu za ljudska prava BiH i zakona o izmjenama i dopunama Zakona o patentu. Nacrt zakona o zaštiti ličnih podataka izrađen je i dostavljen Vijeću ministara BiH.

Dilberović se osvrnuo i na značaj šestomjesečog predsjedavanja Hrvatske Vijećem EU za evropski put BiH.

  - Najvažnija tema hrvatskog predsjedanja Vijećem EU od izravnog interesa za evropski put BiH je proširenje. Pozitivne poruke su to što je proširenje dio prioriteta, zatim da je u dijelu programa koji se tiče rada Vijeća za opće poslove naznačeno da će se zagovarati napredak BiH ka stjecanju statusa kandidata. 

NA VRH

Podijeli članak na