PANEL

Konferencija "Evropa, Bosna i Hercegovina i austrijsko predsjedavanje EU" sutra u Sarajevu

Govorit će i Lars-Gunar Vigemark

Panevropska unija BiH

Avaz.ba

11.9.2018

Povodom austrijskog predsjedavanja Vijećem EU, Austrijska ambasada u Bosni i Hercegovini i Panevropska unija Bosne i Hercegovine organizirat će konferenciju "Evropa, Bosna i Hercegovina i austrijsko predsjedavanje EU“ u srijedu, 12. septembra 2018., u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Konferencija će okupiti kreatore politika, analitičare, stručnjake i civilno društvo, kako bi diskutirali o glavnim aspektima procesa proširenja EU i procesa EU integracija Bosne i Hercegovine, te o temama kao što su reforme, vladavina prava, bilateralna pitanja, pomirenje i vizije za budućnost.

Ambasador Republike Austrije u Bosni i Hercegovini NJ.E. Martin Pamer (Pammer) istakao je da je proces proširenja EU u kontekstu zemalja Jugoistočne Evrope u 2018. godini ponovo privukao pažnju zahvaljujući Strategiji EU za zapadni Balkan, samitima u Sofiji i Londonu, kao i nedavnom neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU u Beču.

- Na konferenciji će se tematizirati ključna pitanja, kao što su nužnost reformi, značaj odnosa u regiji i mogućnosti proširenja EU. Imajući u vidu predstojeće izbore i dosadašnju retoriku, cilj konferencije je da se, i u korist građana države, u javni diskurs ponovo jače uvedu teme i pitanja vezana za Evropu i integracijski proces, kao što su pravna država i ekonomski napredak - dodao je ambasador Pamer.

Vršilac dužnosti predsjednika Panevropske unije Bosne i Hercegovine Haris Ćutahija je rekao da je ovaj projekt još jedan napor Panevropske unije Bosne i Hercegovine u pokušaju aktuelizacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini.

- Austrija je važan partner Bosne i Hercegovine još od njene nezavisnosti i mi se nadamo takvom odnosu i za vrijeme austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom. Panevropska unija Bosne i Hercegovine svojim aktivnostima pokušava pomoći u izgradnji konsenzusa svih aktera procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini jer proces ne treba služiti za skupljanje političkih poena već ga trebamo shvatiti kao proces oko kojeg se trebamo ujediniti i zajedničkim snaga Bosnu i Hercegovinu odvesti u perspektivniju budućnost - istakao je Ćutahija.

Na konferenciji će, između ostalih, govoriti ambasador Klaus Volfer (Wölfer), šef Odjela za proširenje EU/jugoistočnu Evropu ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije, ambasador Lars-Gunar Vigemark (Wigermark), šef Delegacije EU u BiH, Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.