SUD BIH Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal

Podignuta optužnica protiv dvije osobe za međunarodno neovlašteni promet drogama

Proizvodili marihuanu u stanu koji su zajedno koristili

Fena
11.09.2018 13:28

Foto: Arhiv

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Zorana Radića, rođenog 1985. godine u Zenici, ranije osuđivanog, državljanina BiH, i Lorene Kratina, rođene 1990. godine u Zenici, državljanke BiH. 

Optuženi se terete da su tokom druge polovine 2016. godine pa do oktobra 2017. godine, u više navrata u Zenici, u Bosni i Hercegovini, i u Kraljevini Holandiji, neovlašteno vršili međunarodni prijenos, držali, posredovali u međunarodnoj kupovini, uvozili supstance koje su propisom proglašene opojnim drogama te neovlašteno proizvodili, prerađivali materije ili pripravke koji su propisima proglašene opojnim drogama te neovlašteno posjedovali drogu.

Prema navodima optužnice, optuženi se terete da su kao konzumenti narkotika, korištenjem ličnih računara i svojih računa stupali u kontakt s njima nepoznatim prodavcima opojne droge ekstazi te putem sistema plaćanja uplaćivali prodavcima droge, a koji bi nakon što bi primili dogovorenu kupoprodajnu cijenu droge, drogu slali putem pošte u pismima, a optuženi takve pošiljke preuzimali u redovnom poštanskom saobraćaju.

Drugom tačkom optužnice optuženi se terete da su tokom 2017. godine, pa sve do oktobra iste godine, u Zenici, radi konzumiranja proizvodili marihuanu u stanu koji su zajedno koristili. Nakon pretresnih radnji policijski službenici SIPA-e su pronašli određene količine više vrsta narkotičkih sredstava, kako u pošti, tako i kod optuženih, te manju laboratoriju sa zasadom marihuane, vagu i druge potrebne predmete.

Zbog opisanih radnji optuženi se terete da su počinili krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama te krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i krivično djelo posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

NA VRH