SARAJEVO

Devet miliona dolara za razvoj energetskog sektora u BiH

Kako bi bh. kompanije imale priliku da se razvijaju potrebno je da imaju stabilnu isporuku energije, kaže Dafi

A. Durgut

E.H.

12.9.2018

USAID investira u razvoj energetskog sektora BiH oko devet miliona dolara, rečeno je danas tokom potpisivanja memoranduma o razumijevanju između „BH-Gasa“ i Misije USAID-a.

Šef Misije USAID-a u BiH Piter Dafi (Peter Duffy) ovom prilikom kazao je da stabilno snabdijevanje energentima je ključno za razvoj privrede u BiH.

- To je razlog zbog kojeg USAID već dugo godina podržava razvoj energetskog sektora. Kako bi bh. kompanije imale priliku da se razvijaju, potrebno je da imaju stabilnu isporuku energije. Naravno i plin je vrlo bitan u tom smislu, upravo zbog toga mi smo odlučili ozvaničiti saradnju s „BH-Gasom“ – pojasnio je Dafi.

Dodao je da što više mogućnosti i prilika bude dostupno privredi, to će BiH moći adekvatnije odgovoriti promjenama na energetskom tržištu.

- Memorandum s „BH-Gasom“ odnosi se na pomoći u donošenju strateških odluka, privlačenju investitora i izgradnji infrastrukture. Na taj način nastojimo postići optimalne uvjete na tržištu. Želimo osigurati stabilno snabdijevanje plinom, ali i drugim energentima. Ukupna vrijednost svih projekata USAID-a u energetskom sektoru je oko devet miliona dolara. Predviđeno je da projekti traju još dvije godine, ali sam siguran da će i nakon 2020. godine nastaviti podržavati razvoj energetskog sektora u BiH – naglasio je Dafi.

Direktor „BH-Gasa“ Jasmin Salkić istakao je da je cilj potpisivanja ovog memoranduma da se ozvaniči da USAID, zajedno s Vladom SAD, stoji na raspolaganju kako bi se prevazišle sve zakonske i infrastrukturne prepreke.

- Prvenstveno se radi o podršci projektu Južne plinske interkonekcije s Hrvatskom. To je osnovni projekt na kojem će se raditi, a uz podršku Vlade FBiH. Radi se o velikom projektu izgradnje plinovoda koji je duži od 160 kilometara. Planirana je njegova izgradnja u jednom komadu, dakle bez parcijalne izgradnje. Radi se o najznačajnijem infrastrukturnom projektu u BiH još od kraja rata – pojasnio je Salkić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.