SAZNAJEMO Više je razloga za promjenu cijene benzina u BiH

Gorivo poskupjelo zbog havarije u Luci Ploče

E. HALIMIĆ
12.09.2018 15:55

Tanker “STI Poplar” udario 10. avgusta u pristanište Luke Ploče

Havarija u Luci Ploče jedan je od osnovnih uzroka što je u posljednjih nekoliko dana došlo do blagog poskupljenja goriva na benzinskim pumpama u našoj državi.  

Značajna šteta

Podsjećamo, tanker “STI Poplar”, koji je u sebi imao skoro 27.000 kubika nafte, udario je 10. avgusta u pristanište, survavši u more dio doka i aparaturu za iskrcavanje nafte i plina. Ono što je ostalo od doka, cijevi i uređaji za iskrcaj nafte, također su oštećeni i trenutno nisu za upotrebu. Šteta se, tvrde stručnjaci, mjeri u milionima eura.

Kako se značajan dio snabdijevanja naftom FBiH odvija upravo preko Luke Ploče, distributeri nafte bili su primorani koristiti alternativne izvore, čime su povećani troškovi transporta, što je djelimično i prouzrokovalo prosječno povećanje maloprodajne cijene za skoro pet feninga po litru. To je za “Avaz” potvrdio i ministar trgovine Federacije BiH Zlatan Vujanović.

  • Vujanović: Građani kao korektivni mehanizam
    Vujanović: Građani kao korektivni mehanizam

Prema njegovim riječima, drugi značajan uzrok posljednjeg poskupljenja goriva u BiH je i povećanje cijene na svjetskom tržištu, jer je to jedan od osnovnih parametara prilikom formiranja maloprodajne cijene.  

- Najbitnije je da u FBiH postoji raspon maloprodajnih cijena i da cijena nije ista na svim pumpama. Dakle, tržišna utakmica funkcionira i distributeri se natječu u cijeni. To je pokazatelj zdrave tržišne konkurencije, a na ljudima je da odluče žele li plaćati skuplje ili jeftinije gorivo – pojasnio je Vujanović.

Pojačane kontrole

Dodao je da građani u ovakvim situacijama služe kao korektivni mehanizam tako što kupuju tamo gdje je jeftinije, čime primoravaju druge da korigiraju cijene.

- Ministarstvo trgovine FBiH, uz pomoć Federalne uprave za inspekcijske poslove, pojačalo je intenzitet kontrola na benzinskim pumpama, sa posebnim naglaskom na provjeru ispravnog navođenja iznosa maloprodajnih cijena i maloprodajnih marži koje distributeri redovno prijavljuju Ministarstvu – naglasio je Vujanović.

Naći interventna sredstva

Kako saznajemo, do okončanja sanacije Luke Ploče, distributeri nafte u FBiH gorivo nabavljaju iz skladišta u Kopru, Solinu, Rijeci, Sisku, Pančevu... Delegacija Vlade FBiH obišla je prošle sedmice Luku Ploče i, nakon razgovora s nadležnima, zaključeno je da će Vlada FBiH vidjeti šta se može uraditi da se ova vrlo bitna luka što prije stavi u funkciju.

- Sigurno ćemo naći interventna sredstva, koja će pomoći da se osposobi dio kapaciteta – kazala je Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH.

NA VRH