USPJESI

Prva operacija stomačne aorte bez otvaranja pacijenta

Pacijenti se nakon zahvata liječe tek dva dana, nema posebnih zahtjeva u postoperativnoj terapiji, nema bola, dugog oporavka, komplikacije su minimalne

Dr. Kacila: Uspješni kardiohirurg na čelu Centra

S.K.

12.9.2018

Tim sarajevskog Centra za srce, na čijem se čelu nalazi dr. Mirsad Kacila, kardiohirurg, obavio je proteklih dana dva operativna zahvata koji do sada nisu rađeni u našoj zemlji.

Dobre vijesti

- Riječ je o tretmanu vrlo teških disekcija i aneurizmi stomačne aorte, i to tako da nema potrebe otvarati stomak nego se disekcija i aneurizma aorte rješava implantacijom proteze putem prepone i tako se završi kompletna procedura – pojašnjava za “Avaz” dr. Kacila.

Dodaje da je sama procedura vrlo ekskluzivna u smislu da više nema potrebe otvarati stomak da bi se riješio ovaj problem.

No, to nisu jedine dobre vijesti. Pacijenti se nakon zahvata liječe tek dva dana, nema posebnih zahtjeva u postoperativnoj terapiji, zadovoljen je svaki lični i kozmetički osjećaj kod pacijenta, nema bola, dugog oporavka, a komplikacije su svadene na minimum.

Kraći zahvati

Kako saznajemo, pacijent i pacijentica koji su prvi prošli ovaj tretman, imaju oko pedeset godina i zahvati su trajali od 45 do 60 minuta. Da se radilo standardnim procedurama, operacija bi trajala nekoliko sati.

Iz Centra za srce Sarajevo poručuju kako će nastaviti sa primjenom ove nove procedure.

Vrhunski ljekari

Centar za srce Sarajevo otvoren je 1. marta ove godine na desetom spratu Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”. Vrhunski ljekari na raspolaganju su svim građanima, a pružaju usluge u oblasti interventne kardiologije, ali i kardiohirurgije djece i odraslih.

Centar posjeduje najsavremeniju opremu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.