IZBORI 2018.

Admir Čavka: Povratnicima treba vratiti čast i dostojanstvo

Fahrudin Radončić kao pravi državnik nije uvjetovao naše učešće nosiocima lista ili kompenzacijskih lista

Arhiv

Razgovarao: O. KAVAZOVIĆ

13.9.2018

Kandidat Saveza za bolju budućnost BiH za predsjednika RS Admir Čavka rekao je da su svi u BiH na početku još jedne predizborne kampanje svjedoci istih fraza, istih prijetnji i istih jeftinih i populističkih fraza.  

- Teme poput referenduma, odnosno otcjepljenja RS, koje podržavaju i pozicija i opozicija, dovele su do toga da je ove godine prvi razred osnovne škole upisalo tek devet hiljada prvačica. To je ravno katastrofi. U općini Čajniče rođeno je ove godine tek šest beba i svima je na osnovu ovog podatka jasno gdje idemo - kazao je Čavka.

Dodaje da su povratničke grupacije u manjem bh. entitetu najviše pogođene pogrešnim politikama koje su u posljednjih deset godina prepolovile broj povratnika u RS.

Politika freze i plastenika se, dodao je on, nije pokazala kao državotvorna. Naprotiv - vođeni ovom politikom, povratnici su, kaže Čavka, izgubili čast i dostojanstvo. Stoga je potrebno radikalno mijenjati prilike u kojima žive povratnici.

- Moramo se ujediniti i voditi politiku nacionalnog jedinstva. Bez obzira na političko opredjeljenje, oni koji svaki dan žive na svojim kućnim pragovima neće dopustiti da ih ponižavaju i svađaju. Prema većini anketa, oba probosanska bloka ne prelaze cenzus, što bi u krajnjem slučaju bilo katastrofalno za sve povratnike - rekao je Čavka.

On je dodao da je SBB BiH kao državotvorna stranka svaki put podržao probosansko okupljanje bez ikakvog uvjetovanja, za razliku od svih ostalih.

- Fahrudin Radončić kao pravi državnik nije uvjetovao naše učešće nosiocima lista ili kompenzacijskih lista. Želimo i sve ćemo uraditi da povratnicama vratimo dostojanstvo i čast. Ne na štetu drugih, već samo u korist nas, koji nismo vikend-patrioti i koji svaki dan provodimo uz svoj narod sa svim njegovim problemima koje smo spremni da rješavamo - poručio je Admir Čavka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.