ZLOUPOTREBE

SAD veoma zabrinute izbornim nepravilnostima

Očekujemo od institucija u BiH da istraže nepravilnosti, uključujući i navode o prevarama i zloupotrebama, i da ih otklone

Piše: S. NUMANOVIĆ

15.9.2018

- Upoznati smo sa medijskim izvještajima o nepravilnostima u vezi s izborima, a organizacije, poput Koalicije “Pod lupom”, bilježe nepravilnosti u ovom predizbornom periodu. To je veoma zabrinjavajuće – stav je Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Odgovarajući na upit “Dnevnog avaza” o brojnim izvještajima da su ljudi već glasali u inozemstvu, a da u te države nikad ni kročili nisu, iz Pres-ureda Ambasade SAD preneseno nam je da očekuju od odgovornih institucija u BiH da, u skladu sa bh. zakonima, istraže nepravilnosti, uključujući i navode o prevarama i zloupotrebama, i da ih otklone.

- Ovo je važna godina, jer građani BiH trebaju donijeti ozbiljne odluke i na izborima iskazati šta žele. Građani BiH trebali bi da mogu imati povjerenje da će izborni proces istinski i odražavati njihovu volju.

Vlada SAD ostaje posvećena pružanju podrške naporima da se unaprijede demokratski izbori, koji su osnova demokratije u BiH. Kao i prethodnih izbornih godina, timovi Ambasade SAD pratit će izbore širom BiH – rečeno nam je iz Pres-ureda Ambasade SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.