IZBORI 2018.

Do 14 sati zaprimljeno 240 dojava o kritičnim situacijama

Najupečatljiviji primjer je u Bijeljini, na biračkom mjestu 029-B-006, na kojem je obustavljen proces glasanja zbog tuče koja se dogodila unutar biračkog mjesta

Arhiv

Avaz.ba

7.10.2018

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'', koja provodi građansko, nestranačko posmatranje općih izbora 2018. u BiH, obavještava javnost o toku izbornog dana do 14 sati.

Posmatrači Koalicije ''Pod lupom'' izvijestili su o 240 kritičnih situacija tokom izbornog dana do 14 sati. U saradnji s Centralnom izbornom komisijom BiH, lokalnim izbornim komisijama i policijskim stanicama, riješeno je ukupno 88 slučajeva. Najveći broj kritičnih slučajeva odnosi se na nepravilnosti pri glasanju, dok posebno zabrinjavaju dojave o kupovini glasova i drugim pritiscima na birače koje se provjeravaju i rješavaju.

Najupečatljiviji primjer je u Bijeljini, na biračkom mjestu 029-B-006, na kojem je obustavljen proces glasanja zbog tuče koja se dogodila unutar biračkog mjesta.

Također, posmatrači su izvjestili i o kupovini glasova ispred biračkog mjesta u Tuzli 050-A-066, o čemu je obaviještena i Policijska stanica. Koalicija ''Pod lupom'' apelira na nadležne organe da istraže ovakve slučajeve.

Na temelju ovih prijava, posmatrači Koalicije podnijeli su 22 primjedbe u Zapisnike o radu biračkih odbora te je dat nalog za unošenje još 56 dodatnih primjedbi.

Koalicija je do 14 sati zaprimila 85 prijava građana, od kojih se većina odnosi na nepravilnosti u vezi s biračkim spiskom te podmićivanje i pritiske na birače.

Koalicija poziva građane i građanke BiH da izađu na izbore i iskoriste svoje biračko pravo, a političke subjekte na poštivanje izborne šutnje i Izbornog zakona BiH.

Građani sve uočene nepravilnosti tokom izbornog dana mogu prijaviti Koaliciji ''Pod lupom'' na besplatan broj telefona 080 05 05 05.

Sljedeća pres-konferencija bit će održana u 23 sata u PSBiH, kada će Koalicija pružiti informacije o procesu glasanja i zatvaranju biračkih mjesta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.