ALARMANTNO Policija USK apelira na vlasti da reagiraju prije zime

Zbog migranata dovedena u pitanje sigurnost građana!

Ukoliko se zaista nešto ne učini na hitnom rješavanju smještaja, teško ćemo sigurnost držati pod kontrolom, naveli su iz policije

A. SADIKOVIĆ
16.09.2018 07:36

da se konačno riješi problem smještaja migranata u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Osim policije, o migrantima se brinu još samo u Crvenom križu te još nekoliko nevladinih organizacija.

 Fizički obračuni 

- Dolaze zima, kiše, hladni dani i šta će se onda desiti s migrantima koji još borave pod šatorima u Velikoj Kladuši i u neuređenoj zgradi Đačkog doma u Bihaću – navodi se u apelu.

Snežana Galić, portparol Uprave policije USK, podsjetila je da je cjelokupna situacija rezultirala skoro kontinuiranim povećavanjem krivičnih djela među migrantima.

- U posljednje vrijeme evidentirano je 39 krivičnih djela. Evo, naprimjer, u Bihaću ih je proteklog vikenda bilo devet. Uglavnom su to provale, krađe, fizički obračuni. Sve je više prijava o provaljivanju u kuće i stanove - kaže Galić.

Iz Uprave naglašavaju da će se sigurnosna situacija teško kontrolirati kad dođu zima i hladniji dani.

Provale u kuće

- Ukoliko se zaista nešto ne učini na hitnom rješavanju smještaja, teško ćemo sigurnost držati pod kontrolom, jer se s razlogom plašimo povećanja čak i nekontroliranog porasta krivičnih djela, posebno provala u kuće i stanove – dodaju iz Uprave.

 Uređenje Đačkog doma

Međunarodna organizacija za migracije IOM raspisala je javni poziv za uređenje zgrade bivšeg Đačkog doma u Bihaću. Prema najavama iz te organizacije, radovi bi trebali početi početkom narednog mjeseca.  

U Velikoj Kladuši u privremenom šatorskom naselju “Trnovi” ne čini se ništa. Trenutno je tamo skoro 400 migranata, desetak porodica, još toliko djece i nekoliko trudnica. Pripremljeno šatorsko naselje u halama “Agrokomerca” je na čekanju, jer Općinsko vijeće Velike Kladuše nije dalo saglasnost za njegovo korištenje.

Tagovi

migranti USK
NA VRH