ALARMANTNO

Zbog migranata dovedena u pitanje sigurnost građana!

Ukoliko se zaista nešto ne učini na hitnom rješavanju smještaja, teško ćemo sigurnost držati pod kontrolom, naveli su iz policije

A. SADIKOVIĆ

16.9.2018

da se konačno riješi problem smještaja migranata u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Osim policije, o migrantima se brinu još samo u Crvenom križu te još nekoliko nevladinih organizacija.

 Fizički obračuni 

- Dolaze zima, kiše, hladni dani i šta će se onda desiti s migrantima koji još borave pod šatorima u Velikoj Kladuši i u neuređenoj zgradi Đačkog doma u Bihaću – navodi se u apelu.

Snežana Galić, portparol Uprave policije USK, podsjetila je da je cjelokupna situacija rezultirala skoro kontinuiranim povećavanjem krivičnih djela među migrantima.

- U posljednje vrijeme evidentirano je 39 krivičnih djela. Evo, naprimjer, u Bihaću ih je proteklog vikenda bilo devet. Uglavnom su to provale, krađe, fizički obračuni. Sve je više prijava o provaljivanju u kuće i stanove - kaže Galić.

Iz Uprave naglašavaju da će se sigurnosna situacija teško kontrolirati kad dođu zima i hladniji dani.

Provale u kuće

- Ukoliko se zaista nešto ne učini na hitnom rješavanju smještaja, teško ćemo sigurnost držati pod kontrolom, jer se s razlogom plašimo povećanja čak i nekontroliranog porasta krivičnih djela, posebno provala u kuće i stanove – dodaju iz Uprave.

 Uređenje Đačkog doma

Međunarodna organizacija za migracije IOM raspisala je javni poziv za uređenje zgrade bivšeg Đačkog doma u Bihaću. Prema najavama iz te organizacije, radovi bi trebali početi početkom narednog mjeseca.  

U Velikoj Kladuši u privremenom šatorskom naselju “Trnovi” ne čini se ništa. Trenutno je tamo skoro 400 migranata, desetak porodica, još toliko djece i nekoliko trudnica. Pripremljeno šatorsko naselje u halama “Agrokomerca” je na čekanju, jer Općinsko vijeće Velike Kladuše nije dalo saglasnost za njegovo korištenje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.