TREBINJE

Prozivka 60 godina nakon mature

Ispred zgrade Muzeja Hercegovine, u kojoj su nekad išli u školu (Foto: P. Mucović)

P. M.

18.9.2018

Nekadašnji učenici Gimnazije u Trebinju sastali su se u Muzeju Hercegovine kako bi obilježili 60. godišnjicu mature, evocirali uspomene na đačke dane te se prisjetili kolega i profesora koji, nažalost, nisu više među živima. Okupljanje je organizirano baš u zgradi u kojoj su oni nekad išli u školu.  

Prozivku je izvršio profesor Svetozar Ivanković, uz asistenciju Radeta Aleksića, istakavši da je od 44, koliko ih je u toj generaciji završilo gimnaziju, danas među živima njih 23. Obilježavanju godišnjice prisustvovalo je njih 15, jer su drugi bili spriječeni.

Kako je kazao Ivanković, to je bila jedna od boljih generacija Gimnazije.

- Imali su kućno vaspitanje, bavili su se i sportom, a kasnije se pokazalo da su i vrijedni i dobri radnici - istakao je on.

Evocirajući uspomene, prisutni nisu mogli da se ne dotaknu teme matematike i njihove školske drugarice Amire, koja se udala za profesora matematike Veselina Traparića, kako su u šali rekli, „da ne bi morala odgovarati“.

- Moj suprug, a naš profesor, nažalost, nije mogao doći, jer ga noge ne služe baš najbolje. Ovdje sam susrela neke kolege koje nisam vidjela od proslave 50 godina mature, a neke i mnogo duže – kazala je Amira Traparić.


Kukurević stigao iz Dubrovnika

Zoran Kukurević, čuveni trebinjski vaterpolista i plivač, došao je iz Dubrovnika, u kojem trenutno živi, kako bi se susreo s kolegama.

- Sa suprugom sam nedavno proslavio 52 godine braka, sada evo slavim 60 od mature, pa uskoro će biti 60 godina od upisa na fakultet. Lijepo je prisjetiti se starih dana - s oduševljenjem je ispričao Kukurević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.