PROCESI

Do kraja mjeseca optužnica protiv Gorana Salihovića!

M. AŠČIĆ

20.9.2018

Tužilaštvo BiH konačno je završilo istragu protiv Gorana Salihovića, pravosnažno smijenjenog i teško kompromitiranog glavnog državnog tužioca, koji je osumnjičen za krivična djela zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi.

Političke direktive

Prema informacijama „Avaza“ iz izvora bliskih istrazi u Tužilaštvu BiH, optužnica protiv Salihovića trebala bi tako, nakon skoro dvije godine, najprije od suspenzije, a zatim i istrage, biti podignuta već krajem ovog mjeseca.

To znači da će Salihović, koji je radio po političkim direktivama i naređivao podizanje političkih optužnica radi diskreditacije određenih političkih faktora, konačno sjesti na optuženičku klupu, a sudski proces trebao bi razobličiti njegovu, ali i ulogu njegovih nalogodavaca, kao i tadašnje načine funkcioniranja bh. pravosuđa.

Salihović je, naime, uz pomoć određenih pojedinaca u Tužilaštvu, mjesecima izbjegavao davanje iskaza, odgađao i tužilačke pozive i ročišta, a sve kako bi izbjegao i sudski proces, koji je, kako stvari stoje, sada neminovan.

Budžetski novac

Sudski proces Salihoviću, osim što će razobličiti kako su podizane montirane optužnice, ogolit će i činjenicu kako je bivši glavni tužilac trošio budžetski novac, kome je kupovao poklone, na šta je trošio novac od reprezentacije, ali i čije je predmete godinama držao u ladici, iako su postojale ozbiljne indicije na počinjenje krivičnih djela.

Posebno je interesantno šta će pokazati snimci određenih telefonskih razgovora na kojima se čuje koga je primao u kabinet, a za koga je tražio da mu istražitelji „pušu za vrat i da se prati u stopu“. Tako će se vrlo brzo Salihović u sudnici i na hodnicima pravosuđa pridružiti svom optuženom kolegi Boži Mihajloviću, kojem je već počeo sudski proces.

 Bojao se hapšenja

Zanimljivo je da je v. d. glavnog tužioca Gordana Tadić prošle godine javno izjavila da je u Salihovićevom uredu i kod njegovih savjetnika pronašla čak 110 predmeta. Uostalom, poručila je da nikad nije bila izvršena ni primopredaja dužnosti, jer se Salihović bojao hapšenja, a nije čak bio preuzeo ni disciplinski spis.


Istragom je utvrđeno da je Salihović nenamjenski utrošio oko 75.000 KM koje su se odnosile na troškove reprezentacije




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.