SARAJEVO

Šta kažu iz CIK-a, kako su reagirali iz OIK-a

CIK, ako dobije prigovore, kad ih dobije, rješava ih u skladu sa zakonom, a ne putem medija, kaže portparol Maksida Pirić

Maksida Pirić: CIK postupa po prigovorima koje sam dobije. ARHIV

S. D.

20.9.2018

Komentar navoda iz pisma o malverzacijama o kojima je prijava otišla i SIPA-i, a poštom stigla i na adresu "Avaza", koje se odnose na sarajevsku općinu Novi Grad, odnosno tamošnju Općinsku izbornu komisiju (OIK), zatražili smo i u Centralnoj izbornoj komisiji BiH. 

U CIK-u su nam rekli kako oni nisu upoznati s ovim pismom. Maksida Pirić, portparol CIK-a, za "Avaz" je kazala da Komisija postupa po zvaničnim, njima upućenim prigovorima.

- CIK, ako dobije prigovore, kad ih dobije, rješava ih u skladu sa zakonom, a ne putem medija. Izborna kampanja je u toku i CIK ne želi u tome učestvovati. Na svaku fazu izbornog procesa se mogu uložiti žalba i prigovor - kazala nam je Pirić.

U vezi sa sadržajem jučer objavljenog pisma, reagirali su iz novogradske Općinske izborne komisije. Najkraće, oni su nam taksativno, prateći tekst fazu po fazu, napisali zakonsku proceduru koju mora pratiti rad OIK-a. Dakako, u opširnom saopćenju nisu propustili ustvrditi kako za svoj cjelokupan rad imaju zakonski pečat. Da imaju potvrdu svog rada po slovu zakona, u to niko ne sumnja. Najveći broj građana, međutim, uvjeren je da je i ekipa iz vrha OIK-a Novi Grad Sarajevo našla dovoljno rupa u zakonu ili načina kako zakon zaobići. Jer, sramotno je tvrditi da Elvir Resić, dojučerašnji direktor TVSA, kojeg je na to mjesto postavio općinski načelnik Semir Efendić, nema nikakve veze s načelnikom, nego da su njegove veze kad je riječ o radu u OIK-u institucionalno usmjerene isključivo ka Općinskom vijeću, može reći samo neko ko građane tretira kao ovčice, za glasanje ili klanje. Saopćenje novogradske OIK objavljujemo u cijelosti.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.