NEVJEROVATNO

Na biračkom spisku 8.764 stogodišnjaka!

Ovo radi organizirana mafija i međunarodna zajednica se mora uključiti, jer birački spisak je korumpiran , kaže Mahmutćehajić

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

23.9.2018

Na Centralnom biračkom spisku za izbore 7. oktobra nalaze se i imena 8.764 osobe koje su, sudeći prema datumima rođenja, stogodišnjaci, a među njima ima i onih koji su, prema spisku, pregazili i 110 godina. Sve ovo tvrdi Demir Mahmutćehajić iz stolačke Socijaldemokratske partije, koji za “Avaz” kaže da je, zajedno s grupom samosvjesnih građana u Stocu i Hercegovini, pretresao Centralni birački spisak, u koji je imao uvid, kao što ga, kako kaže, imaju i ostale političke partije.  

Dobro plaćeni 

On ističe da je, pored ovih, uočen još niz nepravilnosti u biračkom spisku te poziva nadležne u BiH da nad njim uspostave integritet.  

- Iščitali smo kompletan spisak i našli 8.764 osobe koje imaju 100 i više godina. Je li moguće da su oni svi živi? Izazivamo sve, prvenstveno Centralnu izbornu komisiju (CIK), čiji su članovi dobro plaćeni da, ukoliko imaju argumente, opovrgnu ove navode ili da ih potvrde. Jednostavno, neka rade svoj posao. Oni pričaju o integritetu biračkog spiska. Taj integritet ne postoji. Birački spisak je korumpiran - kaže Mahmutćehajić.


Navodi da su on i grupa građana sami radili na provjeri toga jesu li neki ljudi sa spiska živi ili ne te da su, također, otkrili da su mnogi sa spiska davno umrli.

 Vratiti integritet

Zbog svega, smatra Mahmutćehajić, u rješavanje problema s biračkim spiskom trebala bi se uključiti i međunarodna zajednica.

- Ovo radi organizirana mafija i međunarodna zajednica mora se uključiti u rješavanje problema s biračkim spiskom. Kada je u Makedoniji jedna opoziciona partija ukazala na to da postoji sumnja da je na njihovom biračkom spisku 30.000 mrtvih, američka administracija i Evropska unija tražili su detaljnu provjeru biračkog spiska i da mu se vrati integritet. Tek kad je to učinjeno, stranka koja je do tada godinama vladala, izgubila je izbore - navodi Mahmutćehajić.

Pored imena onih koji imaju na spisku 100 i više godina aktivisti su nacrtali srce

Inače, prema posljednjem objavljenom podatku, u BiH žive 193 stogodišnjaka. Već smo pisali o tome da se na Centralnom biračkom spisku godinama nalaze imena na hiljade mrtvih osoba i da je izvjesna njihova zloupotreba.

 Građani su pokradeni 

- Uspostavljanje inetgriteta biračkog spiska trebao bi biti prioritet i za sve političke opcije. Ovo je prioritet nad pobjedom na izborima. Jer, kako pobijediti kad ne biraju građani nego su oni pokradeni - ističe Mahmutćehajić.


 

Anica Raguž je, prema spisku, “najstariji” glasač

"Glasat će" i pokojna Anica Raguž

 Mahmutćehajić za primjer navodi ime Anice Raguž, za koju na spisku stoji da je rođena 1908. godine i da je prijavljena za biračko mjesto Rivine 1 u Stocu. S druge strane, Anicina pokojna sestra Mara Raguž umrla je ove godine i na njenoj javno objavljenoj smrtovnici stoji da su ožalošćene i porodice njene “pokojne sestre Anice”, koja bi, pak, “trebala glasati 7. oktobra”.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.