MANIFESTACIJA

Evropska noć istraživača i u Mostaru

Cilj projekta je povećanje svijesti o inovacijama u Bosni i Hercegovini te poticanje mladih da razmisle o nauci

Arhiv

Fena

25.9.2018

Tradicionalno druženje na Festivalu nauke i istraživanja u okviru Evropske noći istraživača provodi se u više od 300 gradova širom Evrope, a i ove godine 28. septembra od 17 sati prigodan program bit će priređen u Mostaru. 

Za posjetioce svih uzrasta pripremljeni su zabavni sadržaji, radionice, interaktivni eksperimenti, projekcije, nagradne igre i priliku da se približe nauci i istraživanju, najavili su organizatori.

Ove godine Evropska noć istraživača provodi se pod sloganom "LET'S STEAM! Stvarajmo nove prilike!", a u Bosni i Hercegovini manifestaciju realizira konzorcij Instituta za hidrotehniku d.d. Sarajevo (HEIS), Udruženja BALKANFILM, Tidea d.o.o.Banja Luka i Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru.

Cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u Bosni i Hercegovini, potpora istraživačima i promocija dostignuća domaćih naučnika, inovatora i poduzetnika, te poticanje mladih da razmisle o nauci kao potencijalnoj karijeri.

Evropska noć istraživača pokrenuta je 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizira se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o utjecaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Od 2014. godine "Noć istraživača" je postala "Evropska noć istraživača" pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020. Prošle godine Evropska noć istraživača obilježena je u 342 grada širom Evrope.

Bosna i Hercegovina pridružila se 2012. godine, a ove godine, osim Mostara, Evropska noć istraživača održat će još u Sarajevu, Banjoj Luci, Bijeljini, Goraždu, Tuzli, Zenici, Konjicu, Trebinju i Brčkom.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.