UPOZORENJA

SAD trebaju odbiti ideju crtanja novih granica na Balkanu

Kofi dalje upozorava da novo crtanje granica ne bi imalo samo potencijalni negativni efekt na Balkan već i drugdje

S. NUMANOVIĆ

26.9.2018

Sjedinjene Američke Države trebaju odbiti ideje ponovnog crtanja granica koje se temelje na etničkim i sektaškim linijama. Pristanak na takav koncept je opasan presedan. SAD trebaju ostati angažirane na Balkanu i raditi zajedno s Evropljanima, posebno Velikom Britanijom i Njemačkom, kako bi se napredovalo u euroatlantskim integracijama, poručili su iz poznate američke nevladine organizacije ''Heritage Foundation''.

Luk Kofi (Luke Coffey), ekspert za Balkan u ime ove fondacije, objavio je detaljniju analizu najava da bi Srbija i Kosovo, u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, mogli pristupiti razmjeni teritorija i stanovništva i iscrtati nove granice na Balkanu. 

- Oni koji donose političke odluke u Sjedinjenim Američkim Državama moraju biti svjesni rizika u dopuštanju Balkanu da se dalje dijeli po etničkim i vjerskim linijama. Region je prošao kroz trusni period promjena granica 90-ih godina. Tokom tog vremena više od 100.000 ljudi je poginulo, a milioni su raseljeni, kao rezultat sektaškog sukoba. 

Ponovno crtanje granica između Srbije i Kosova označilo bi otvaranje sezone promjene granica drugdje na Balkanu, poput Bosne i Hercegovine (u slučaju Republike Srpske, naseljene etničkim Srbima), Makedonije (s regionima gdje su etnički Albanci u većini), ali čak i Srbije (u Sandžaku, gdje živi muslimanska većina, i Vojvodini, koja je historijski uživala visoku autonomiju unutar Srbije i gdje postoji separatistički pokret) - napisao je Kofi.

''Heritage Foundation'', inače, organizacija je bliska administraciji predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump). 

Kofi dalje upozorava da novo crtanje granica ne bi imalo samo potencijalni negativni efekt na Balkan već i drugdje. Navodi primjere Transistrije u Moldaviji, Južne Osetije i Abhazije u Gruziji, Krima, Luganska i Donjecka u Ukrajini, ali i u Estoniji i Latviji gdje živi "značajna populacija ruske manjine". 

Autor ističe i da su SAD iznimno uložili u Balkan od kraja Hladnog rata. Navodi da su desetine hiljada američkih vojnika službovale u regionu te da su SAD uložile milijarde dolara "sve u nadi da će se stvoriti region koji će jednog dana biti dio transatlantske zajednice". 

- Bilo da države regiona hoće to priznati ili ne, SAD imaju pravo reći šta će biti s Kosovom i Srbijom. Sada nije vrijeme da se potkopavaju naši interesi zbog sumnjive nade da bi razmjena teritorija između Kosova i Srbije mogla riješiti dublje probleme.

Administracija predsjednika Trampa stoga treba:

- Javno odbaciti bilo kakav prijedlog razmjene teritorija.

- Izvršiti pritisak na Srbiju i Kosovo da djeluju odgovorno.

- Sarađivati s evropskim saveznicima koji su na istim pozicijama - smatra Kofi. 

On zaključuje da se sigurnosna situacija u regionu bitno popravila u odnosu na prije skoro 30 godina. 

- Sektaške podjele su ipak ostale i pojačane su lošom ekonomskom situacijom, visokom stopom nezaposlenosti i sveraširenom korupcijom. Region Balkana i dalje je područje nestabilnosti Evrope. Podrška Srbiji i Kosovu da razmijene hiljade hektara zemlje nije vrijedna nestabilnosti koja bi nastala i proširila se ostatkom Evrope.

SAD moraju biti angažirane u regionu sa zdravorazumskom politikom - zaključio je Luk Kofi, balkanski ekspert ''Heritage Foundation''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.