REAKCIJE

Čavka: Između dva zla moramo birati dobro

Institucije RS su, naglasio je Čavka, institucije svih naroda i svi ih moraju čuvati i braniti od zlonamjernih i lažnih zaštitnika

Arhiva

Avaz.ba

28.9.2018

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH i kandidat ove stranke za predsjednika RS Admir Čavka istakao je da niko nema pravo da daje izjave u ime Bošnjaka u RS o tome kako treba hapsiti predstavnike vlasti koji su legalno izabrani i optuživati ih da su fašisti.  

- Zalažem se za striktno provođenje svih odluka u institucijama. Smatram da se kroz zakonsku zastupljenost Bošnjaka u institucijama trebaju ostvariti njihova legalna i legitimna prava. Dobri odnosi između Bošnjaka i Srba su garant mira i sigurnosti i to ne samo u RS i BiH nego i u regiji - kazao je Čavka.

Institucije RS su, naglasio je Čavka, institucije svih naroda i svi ih moraju čuvati i braniti od zlonamjernih i lažnih zaštitnika koji će zbog ličnog interesa olako narušiti dobre odnose između ova dva naroda.

- Zato sam se i kandidirao za predsjednika RS - da poboljšam institucionalno djelovanje i svaka teška riječ nam može donijeti nesagledive posljedice. Politika Bošnjaka je građena na izbjegavanju svih institucija koje imaju sjedište u manjem bh. entitetu, a cijenu smo platiti upravo mi koji svaki dan živimo u RS, u svojim kućama - poručio je Čavka.

Oni koji politiku grade na vikend-patriotizmu su, dodaje on, izgubili su osjećaj za ljude koji svakodnevno žive u RS dok su njihove porodice u Sarajevu i u Tuzli. Bošnjaci su dio vlasti u Crnoj Gori i Makedoniji i upravo je to način kako da se pomogne građanima.

- Razlike između dva bloka u manjem bh. entitetu nema. Između dva zla moramo birati dobro, a ne manje zlo. Potrebno nam je da uđemo u zvanične institucije eniteta u kojem živimo i na taj način osiguramo zapošljavanje, kao i ostala prava koja su garantirana povratnicima - rekao je Čavka.

Čavka je poručio da predstavlja novu generaciju političara koja želi ekonomski patriotizam, koja želi da se takmiči sa ostalim narodima u ekonomskoj izgradnji BiH.

- Ne želim se takmičiti u stalnom svađanju i prijetnjama referendumima. Neka svima bude jasno da nema trećeg entiteta, nema odvajanja RS od BiH, niti će postojati "fildžan-državica" koju neki priželjkuju. Ali zato postoji bolja budućnost koju smo dužni da pružimo našoj djeci - zaključio je Čavka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.