IZVJEŠTAJI

Turisti nam lani donijeli oko 1,4 milijarde maraka!

UNWTO: BiH prošle godine posjetile 922.000 turista

Piše: E. HALIMIĆ

6.10.2018

Prema podacima Svjetske turističke organizacije (UNWTO), Bosnu i Hercegovinu prošle godine su posjetile 922.000 turista, a ostvaren je prihod od 826 miliona dolara ili oko 1,4 milijarde maraka.  

Ovi podaci ne slažu se s podacima Agencije za statistiku BiH, koji pokazuju da je lani našu zemlju posjetilo više od 1,3 miliona turista. To nije prvo nepodudaranje. Svojevremeno je UNWTO naveo da je 2010. godine BiH posjetilo 365.000 turista, a naši statističari izbrojali su ih čak 656.333.

Neuređen sistem

Ekonomista Damir Miljević kazao je za „Avaz“ da različiti podaci ovih agencija govore da imamo neuređen sistem u ovoj oblasti.

 - Većinom turizam u BiH propagiraju lokalne zajednice, kao i na nivou kantona u FBiH. Dobar dio aktivnosti u vezi s turizmom finansiran je sredstvima međunarodne zajednice, jer oni smatraju da je turizam potencijalno jedna od dobrih privrednih grana u BiH – pojasnio je Miljević.

Miljević: Nedostaje ozbiljan, profesionalan i sveobuhvatan pristup

Dodao je da ipak BiH nedostaje ozbiljan, profesionalan i sveobuhvatan pristup turizmu kao privrednoj grani.

 - Nedostaje nam, slobodno ću reći, i jedna strategija razvoja koja neće biti mrtvo slovo na papiru. Ipak, mislim da ne može turizam postati noseća grana bh. ekonomije, jer je za to potrebno zaista mnogo truda i vremena - istakao je Miljević.

Značajan potencijal

Prema njegovim riječima, izvještaj jedne druge institucije, Svjetskog turističkog vijeća (WTTC), govori da je BiH lani zaradila od turizma čak 2,6 posto BDP-a.

 - To je više od direktnih stranih investicija, tako da ne možemo zanemariti ovu granu privrede, već joj moramo posvetiti mnogo više pažnje. Ako pospješimo turističke potencijale u narednih pet do deset godina, ta grana mogla bi nam donositi od pet do sedam posto BDP-a - naglasio je Miljević.

Hrvatsku 2017. posjetilo 15,6 miliona turista 

U tabeli UNWTO-a navodi se da je Hrvatsku prošle godine posjetilo 15,6 miliona turista, a ostvaren je prihod od blizu 10,9 milijardi dolara. Ipak, iz Hrvatske turističke zajednice kažu da UNWTO nema tačne podatke, jer su u njihove analize uključeni samo turisti u komercijalnom smještaju te da je Hrvatsku lani posjetilo 18,5 miliona turista.

Porast od 12,2 posto

 - Od januara do jula 2018. našu zemlju posjetilo je 811.660 turista, što je za 12,2 posto više nego u istom periodu lani. Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske, Srbije, Turske, Slovenije, Emirata, Poljske, Njemačke i Italije - navodi se u izvještaju Agencije za statistiku BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.