IZBORI 2018.

Radončić o rezultatima izbora

Moram reći da je izborni rezultat SBB-a dobar s obzirom na to da smo posljednjih godina glavna i jedina meta svih mogućih dezinformacija i najprljavijih političkih udaraca

S pres-konferencije. A. Durgut

Avaz.ba

8.10.2018

Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine u ponoć objavila prve preliminarne rezultate, javnosti se obratio Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost (SBB).

- Moram reći da je izborni rezultat SBB-a dobar s obzirom na to da smo posljednjih godina glavna i jedina meta svih mogućih dezinformacija i najprljavijih političkih udaraca, od montiranih optužnica, od toga da su u samoj izbornoj kampanji naši članovi maltretirani, da su našim uglednim članovima paljeni i automobili i da je cijela jedna propagandna mašina bila uključena prema nama - rekao je Radončić.

Naša pozitivna kampanja ipak je ostavila trag kao dio obaveze buduće vlasti, ma ko bio u njoj, da mora raditi u najboljem interesu BiH, da mora harmonizirati odnose unutar Bošnjaka, međunacionalne i međuentitetske odnose, poručio je Radončić.

- Rezultati za člana Predsjedništva i svi drugi rezultati koji dođu za nas su vrlo diskutabilni. Činjenica koju je, mislim, objavio SDP jučer da je hiljade članova biračkih odbora preko noći promijenjeno, a to znači da su tu postavljeni kadrovi jedne stranke, ozbiljno ugrožava legalnost ovih izbora. U tom smislu očekujem nadležnu reakciju Državnog tužilaštva jer očigledno da CIK, ovakav kakav je postavljen, minimizira sve vrste zloupotreba koje su se dogodile. Meni osobno, mojoj porodici je veliko olakšanje da neću biti član Predsjedništva jer ću moći da se posvetim razvoju ''Avaza'', izgradnji novog tornja koji će, vjerovatno, iznositi 200 metara, u blizini, na pedesetak metara od ove pres-konferencije. SBB će biti vrlo precizna, vrlo konstruktivna opozicija i mislim da ćemo dati značajan razvoj političkom životu BiH – kazao je Radončić.  

Upitan da prokomentira rezultate kada su ostali nivoi vlasti u pitanju te da je li moguće da je bilo toliko malverzacija s obzirom na to da je u utrci za člana Predsjedništva BiH završio na 3. mjestu, Radončić je odgovorio:

- Ako imate pet–šest hiljada članova biračkih odbora i ako od toga imate nekoliko hiljada svojih članova, možete raditi koju god hoćete vrstu inžinjeringa. Ne zamjeram ništa gospodinu Džaferoviću, očigledno da je SDA snažna politička mašina, on je dobio manje od SDA. Ja sam uvjeren, prošao sam cijelu BiH i znam odlično stanje, da rezultati, ne samo za gospodina Džaferovića il Bećirovića ili stranaka, ne odražavaju pravo stanje onoga što su birači htjeli. Ali neka o tome odlučuje vrijeme. Ja sam siguran da neće proći mnogo vremena da će se glasači grdno pokajati zato što su dali povjerenje tim strankama u odnosu, govorim o pravim njihovim glasačima, ne govorim o onima koji su očigledno dio manipulacije. Mi ćemo, kao legalisti, sačekati da bismo dali bilo koju vrstu svog komentara zvanične rezultate CIK-a, to će, vjerovatno, biti sutra, prekosutra, za člana Predsjedništva. Ovo što mi znamo, stranka stoji dobro i možemo biti vrlo ponosni na naše ljude koji su na kandidatskim listama i ja im u tom smislu čestitam, što su zaista hrabro i potpuno suvereno predstavljali ideju SBB-a.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.