ISTRAŽIVANJA

Dominiraju domaći trgovci, zabilježena velika preuzimanja

Na listi je 26 supermarketa, od kojih su 24 u domaćem vlasništvu

Građani BiH imaju veliki izbor trgovačkih lanaca

Piše: E. H.

9.10.2018

Popularni internetski portal Revolvy istraživao je gdje građani BiH najviše kupuju. Napravljena je lista super i hipermarketa koji posluju u našoj državi. Kao osnovne pokazatelje uzeli su broj prodavnica kojima trgovački lanci raspolažu, a bavili su se i pitanjem vlasništva.  

Očekivano, na prvom mjestu nalazi se trgovački lanac „Bingo“, koji širom BiH ima više od 190 prodavnica. Kompanija je osnovana 1993. godine, a kada je riječ o vlasništvu, navodi se da je ova kompanija u domaćem vlasništvu. Na drugom mjestu je „Konzum“ sa 174 prodavnice, a u vlasništvu je kompanije „Agrokor“ iz Hrvatske. Na trećem mjestu našao se trgovački lanac „Amko“ sa 84 prodavnice, također u domaćem vlasništvu. 

Na listi je 26 trgovačkih lanaca, 24 u domaćem vlasništvu i dva u vlasništvu „Agrokora“. 

S više od 50 prodavnica širom naše države su i trgovački lanac „Mercator“ (82 prodavnice), kompanija „Best“ iz Travnika (59), „Tropic“ i „mojMarket“ (56) te „Klas“ sa 51 prodavnicom. 

Također, analitičari su napravili i listu trgovačkih lanaca koji su prestali postojati, i to većinom preuzimanjem. Pa tako kao najveći lanac koji više ne postoji navodi se „TD Marketi“ (49 prodavnica), čije je poslovanje preuzeo „Amko“, „VF-komerc“, koji je kupio „Konzum“, te „DP Marketi“, koje je kupio „Mercator“.

Na listi bivših trgovačkih lanaca su „Interex“ i „Tuš“, koje je preuzeo „Bingo“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.