DOBOJ

Nosilac liste Koalicije "Zajedno za BiH" Sevlid Hurtić na svom biračkom mjestu nije dobio nijedan glas

Danas će ova koalicija podnijeti zahtjev za novo brojanje na biračkom mjestu u OŠ “Vuk Karadžić” u Doboju, a obavijestit će se i SIPA

Hurtić: Osvojio oko 5 hiljada glasova. H. Čalić

H. ČALIĆ

9.10.2018

Ima li kraja brutalnim krađama u izbornom procesu, šta će se radikalno promijeniti da se ovakvim pojavama stane ukraj u narednim izborima, hoće li predsjednici biračkih odbora, tamo gdje su nepravilnosti i krađe uočene i dokazane, biti kažnjeni ili će biti po onoj "poj’o vuk magarca", pitanje je koje je jučer pred novinarima u Doboju postavio Sevlid Hurtić, nosilac liste Koalicije ''Zajedno za BiH'' za Skupštinu RS. 

Naime, uvidom u rezultate izbora, on je jučer ujutro uočio da on na svom biračkom mjestu 1 i 2 Izborne jedinice 5 Doboj, u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić", nije osvojio nijedan glas, iako su na tom biračkom mjestu uredno i na vrijeme glasali on i njegov otac te ostali članovi i simpatizeri ove koalicije.

 - Ovo što se radi je nedopustivo. Ja sam na ovim izborima osvojio oko 5 hiljada glasova, a na svom biračkom mjestu nemam nijednog glasa. Na tom mjestu smo glasali ja te moj otac Refik, čovjek koji je 1964. godine završio Ekonomski fakultet, prije rata bio predsjednik Skupštine Doboja. Naših glasova nema. Danas ide zahtjev Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) Doboj za ponovno brojanje glasova na ovim biračkim mjestima. Zbog krađe, ili nečijeg nehata, greške, ili ne znam šta, ja mogu izgubiti mjesto narodnog poslanika u Skupštini RS. Je li ovdje namjerna krađa, da u najvišem parlamentarnom tijelu manjeg bh. entiteta bude što manje Bošnjaka - kazao je Hurtić.

On će o svemu obavijestiti policijske agencije u BiH, prije svih SIPA-u, da bi, kako je naglasio, konačno odgovornost o regularnostima na izborima na sebe preuzeli predsjednici biračkih odbora. Protiv predsjednika biračkog odbora u konkretnom slučaju ide i krivična prijava.

Predsjednik Gradske izborne komisije Doboj Nenad Paleksić, na naše pitanje je li upoznat s nepravilnostima u konkretnom slučaju, kratko je odgovorio da političari imaju pravo svašta da izjavljuju i da na to nema komentar.



Biračko mjesto 1 i 2 u OŠ “Vuk Karadžić” u Doboju: Prijava protiv predsjednika biračkog odbora. H. ČALIĆ

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.