IZBORI 2018.

Kojović: Matematička koalicija nas ne zanima, već precizan plan

Sasvim je sigurno da će razgovori zahtijevati neko vrijeme jer ćemo insistirati na programskoj koaliciji s preciznim prioritetima

Kojović: Moramo voditi računa o preletačima

E. Ma.

9.10.2018

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović u razgovoru za naš portal rekao je da će sačekati da brojanje glasova završi i nakon toga će krenuti u razgovore s potencijalnim partnerima za formiranje vlasti u KS.

- Sasvim je sigurno da će razgovori zahtijevati neko vrijeme jer ćemo insistirati na programskoj koaliciji s preciznim prioritetima. Mi ćemo u vlast ući samo ako ocijenimo da naši partneri zaista žele mijenjati sistem, a ne samo preuzeti kontrolu i ponašanje dosadašnje vlasti i ako su spremni na korjenite reforme i u načinu na koji se do sada vršila vlast, a posebno u obrazovanju. Sarajevo se mora početi ponašati po standardima koji važe za sve evropske prijestonice i to će biti naš cilj. Za takvo nešto je potrebna stabilna i čvrsta većina - kazao je Kojović.

Istakao je da posebno moraju voditi računa o sindromu tzv. preletača, ljudi koji su izabrani na listi jedne od stranaka, a po preuzimanju mandata po pravilu prelaze u nezavisne SDA-ovce.

- O tome moramo voditi računa jer su reforme koje planiramo neophodne, suštinske i dugoročne i zahtijevat će čvrstinu karaktera, potpunu transparentnost i stalni direktni dijalog s građanima. Mi smo spremni na to, nadam se da su i ostali koji žele biti dio vlasti u KS - rekao je Kojović.

Naša stranka još nije pregovarala oko formiranja vlasti ni s jednom strankom.

- Prerano je za to. Matematička koalicija nas, kao što rekoh, ne zanima. Da hoćemo to, dogovor bismo završili za nekoliko dana. Nas zanima program, precizan plan, a tek onda možemo pričati o ljudima koji će preuzeti odgovornost za njegovu realizaciju. Mi imamo spremne naše prioritete, reforma obrazovanja, komunalne privrede i, što je po meni najvažnije, direktan i stalni kontakt s građanima jer bez njihovog razumijevanja i učešća reforme neće zaživjeti i dati rezultate. I ovaj grad i kanton i zemlju možemo promjeniti nabolje samo zajedno s građanima - zaključio je Kojović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.