NESTALI

Kroz implementaciju preporuka do identifikacije posmrtnih ostataka

Tužilaštva Tuzlanskog kantona i Distrikta Brčko BiH su, također, provela reekshumaciju

Arhiv

Fena

10.10.2018

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) objavila je infografiku koja ukratko prikazuje rad radnih grupa za rješavanje NN (bez imena) slučajeva, koje su 2013. godine uspostavili organi BiH da bi se istražilo zašto nije moguće ustanoviti podudarnost profila DNK više od 3.000 skeletnih ostataka koji su smješteni u mrtvačnicama diljem BiH sa 8.000 prijavljenih slučajeva nestalih osoba za koje su porodice nestalih dostavile dovoljan broj referentnih uzoraka.

U njihovom saopćenju se navodi da su u novembru 2017. godine, a nakon četverogodišnjih napora koje je predvodilo Tužilaštvo BiH, u saradnji s Institutom za nestale osobe (INO) i uz stručnu pomoć Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) koju je finansirala Evropska unija, ICMP i INO predstavili preliminarne rezultate projekta.

Pregledi svih posmrtnih ostataka detaljno koji se nalaze u mrtvačnicama u BiH doveli su do 121 novog identiteta, 968 reasocijacija s ranije identificiranim slučajevima i preporuka tužilaštvima u vezi s koracima koje treba poduzeti da bi se riješila većina preostalih slučajeva.

ICMP pozdravlja sve aktivnosti tužilaštava kojima se implementiraju ove preporuke.

- Implementacija ovih preporuka samo može donijeti smiraj mnogim porodicama koje koš uvijek, 20 godina nakon agresije na našu zemlju, ne znaju za sudbinu svojih najmilijih - kazap je danas Metju Holidej (Matthew Holiday), rukovodilac ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan. 

Dodao je da je, također, važno da se sredstva koja su dodijeljena mrtvačnicama koriste na najbolji način, što u biti znači smanjenje troškova čuvanja posmrtnih ostataka koji mogu biti identificirani i dostojanstveno i dostojno ukopani toliko godina nakon sukoba.

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona izvršilo je oko 40 zvaničnih identifikacija na osnovu novih DNK profila koji su izolirani i za koje je utvrđena podudarnost s profilima ranije identificiranih osoba. Osim toga, najmanje 55 NN slučajeva je vraćeno na sudske parcele, čime je smanjen broj NN slučajeva u mrtvačnici Sutina u Mostaru.

Tužilaštva Srednjobosanskog kantona i Kantona Sarajevo zvanično su identificirala oko 30 slučajeva.

Tužilaštva Tuzlanskog kantona i Distrikta Brčko BiH su, također, provela reekshumaciju prethodno identificiranih osoba i reasocijaciju skeletnih ostataka identificiranih tokom procesa pregleda NN slučajeva. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.