CIKBIH

Nikome ne dozvoljavaju uvid u nevažeće listiće

I nije izvodivo da se ostvaruje uvid u njih po bilo čijem zahtjevu, pa ni po zahtjevu novinara, kažu u Komisiji

Ilustracija

S. D.

10.10.2018

Frapantan podatak da je na proteklim izborima samo za članove Predsjedništva BiH evidentirano više od 100.000 nevažećih glasačkih listića ponovo je otvorio polemike i sumnje jesu li takvi listići namjerno učinjeni neupotrebljivima. 

Niko, naime, ne vjeruje u mogućnost da je toliki broj ljudi maltene nepismen i da nije u stanju pravilno ispuniti jedan od najjednostavnijih listića među četiri, koliko ih popunjavamo na izborima.

U namjeri da se na licu mjesta, u prisustvu predstavnika nadležnih institucija, uvjerimo u taj podatak i da provjerimo kako su građani „griješili“ na predsjedničkim listićima, pitali smo jučer Centralnu izbornu komisiju BiH da nam omogući uvid u nevažeće listiće.

- Jednostavno ne postoji tehnička mogućnost i nije izvodivo da se ostvaruje uvid u te listiće po bilo čijem zahtjevu, pa ni po zahtjevu novinara. Brojanje listića na redovnim biračkim mjestima, ili ako se ono vrši u Glavnom centru za brojanje, obavlja se u prisustvu posmatrača i članova biračkih odbora. I oni imaju uvid u ono što se broji – rečeno nam je u CIK-u.

No, ako imamo u vidu da je i američki Stejt department izrazio zabrinutost za regularnost izbora u BiH i da su istakli da je „ta zabrinutost suprotna izjavama vlasti u BiH o poštenim i transparentnim izborima“, radije bismo da smo mogli vidjeti nevažeće listiće vlastitim očima i uvjeriti se kod kojeg su kandidata birači najviše „griješili“.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.