SKANDAL

Prevara teška pola miliona glasova

Preko noći, mimo zakona, promijenjen sastav općinskih izbornih komisija i biračkih odbora

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

11.10.2018

Kako se prebrojavanje glasova na općim izborima privodi kraju, tako raste i broj nevažećih listića te će uskoro biti poništeno čak njih 500.000!

Za sada nema reakcije nadležnih institucija na ovaj šokantni podatak, dok su ga pojedinci iz nevladinih organizacija i pojedini stručnjaci već ocijenili nedopustivim i skandaloznim. Jasno je, međutim, da se ovoliki broj nevažećih glasačkih listića može dovesti u vezu s dobro osmišljenom prevarom nastalom u kuhinji SDA. A cijela pljačka provedena preko članova općinskih izbornih komisija i biračkih odbora, čiji se sastav preko noći promijenio.   

Imena iz baza

To je urađeno na način da su dan prije izbora mnogi članovi tih odbora koji su predloženi iz drugih stranaka, ali ne i iz SDA, obaviješteni da nisu prošli testiranje za taj posao. Na njihova mjesta postavljeni su oni koji se godinama nalaze na rezervnim spiskovima i ubacuju se u biračke odbore po željama i potrebama SDA.

Inače, općinske ili gradske izborne komisije imenuju općinska ili gradska vijeća (koja uglavnom kontrolira SDA), odnosno skupštine općina, uz saglasnost CIK-a. Ipak, kada je u pitanju FBiH, glavnu riječ vode načelnici općina, koji su većinski SDA-ovi.

Faksimil pisma upućenog 15 dana prije izbora SIPA-i: Potvrđeni navodi o planu SDA

Očit dokaz izborne pljačke je sarajevska općina Novi Grad, čiji je načelnik Semir Efendić iz SDA. U ovoj općini brutalno je prekršen Izborni zakon kada je veliki broj biračkih odbora, umjesto 30 dana prije izbornog dana, postavljen samo jedan dan prije izbora.

Također, Općinska izborna komisija Novi Grad, kako saznajemo, odbila je akreditirati veliki broj posmatrača iz drugih stranaka, dok su oni iz SDA dobivali akreditacije bez problema.

Ono što je posebno skandalozno jeste to da je na izbornu prevaru u Novom Gradu po scenariju koji se odigrao, očigledno, na još brojnim biračkim mjestima širom BiH koje je kontrolirala isključivo SDA, ukazano još 19. septembra!

Detaljni scenario

Podsjećamo da je tada i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) dostavljeno upozoravajuće pismo u kojem je detaljno napisan scenarij brutalne pljačke glasova koja se priprema.

U tom pismu, koje je petnaestak dana uoči izbora dobila i SIPA, upravo je, između ostalog, naveden plan o instaliranju kadrova SDA u biračke odbore, a sve kako bi oni namaknuli što veći broj glasova kandidatima SDA, prvenstveno onima s kojima su bliski Efendiću i Husi Ćesiru, predsjednik OO SDA Novi Grad.

Nažalost, uprkos tome što svakodnevno isplivavaju novi dokazi o tome da su građani BiH pokradeni na proteklim izborima, da su društvene mreže preplavljene fotografijama na kojima je vidljivo da su vreće i vreće glasačkih listića nakon izbora odvožene u privatnim automobilima i taksi vozilima, kao i one na kojima se jasno vidi da se vreće s listićima otvaraju na parkinzima i livadama, reakcija CIK-a, policije i pravosuđa nema.

Od prošle godine promijenjen sastav 40 lokalnih komisija  

U BiH postoje ukupno 143 lokalne izborne komisije, a zanimljivo je da su u njih čak 40 od prošle godine imenovana 72 člana. Većina od tog broja koja je birana u FBiH izglasana je u općinama gdje je većina u vlasti SDA. Oni su imenovani prema popisu iz 2013. godine, na prijedlog CIK-a, a ta činjenica tek otkriva novo poglavlje ove priče kojom ćemo se baviti u narednom periodu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.