PREVARE

Petrić na čelu izborne pljačke

Narod je ogorčen, svakodnevno isplivavaju dokazi da je brutalno pokraden, a niko ne reagira

Petrić: U čijoj je službi, građana ili SDA

Piše: F.KARALIĆ-S.DEGIRMENDŽIĆ

15.10.2018

Teče osmi dan otkako su u Bosni i Hercegovini održani opći izbori, a sve su glasniji oni koji ukazuju na to da su izbori u BiH pokradeni i da nije poštovana narodna volja nego da je Stranka demokratske akcije svojim mehanizmima uspjela naštimati izbore u svoju korist. Sve je više onih koji traže poništavanje izbora i održavanje novih po međunarodnim standardima.  

Prvi put u poslijeratnoj BiH, narod je izašao na ulice zbog krađe izbora, kao što se desilo u Banjoj Luci, i ovo je prvi put da o krađi izbora ne pričaju samo opozicione partije.

 Ishitrene ocjene  

Evidentno je nezadovoljstvo građana na svakom koraku, počevši od društvenih mreža, gdje pojedinci i grupe svakodnevno ističu dokaze da su pokradeni i prevareni, a i na javnim mjestima ne prestaje iščuđavanje kako to da su svi u protekle četiri godine ukazivali prvenstveno na nesposobnost SDA vlasti, a da sada ta stranka slavi “pobjedu” na izborima.  

Premda je i to, uvjetno rečeno, pobjeda, jer je od skoro 1,7 miliona birača (uz vjerovatno veliki broj dopisanih glasova) za SDA bilo tek njih skoro 200.000. Narod je, ipak, ogorčen što svakodnevno isplivavaju dokazi da je brutalno pokraden, a niko ne reagira. Za sada se CIK pravda time da nema “zvaničnih primjedbi posmatrača na izborni proces”, a zanemaruje sve ono što je prethodilo i pratilo izbore.



Listići se popunjavali na ulici i u ugostiteljskim objektima


U zemlji poput BiH, u kojoj cvjetaju kriminal i korupcija, i koja je, prema međunarodnim ocjenama, visoko na ljestvici korumpiranih, sat nakon zatvaranja biračkih mjesta proglasiti izbore “fer i poštenima”, u najmanju ruku, veoma je lakomisleno i ishitreno.

Prema tome, svakako se treba vratiti i podsjetiti CIK na sve ono što nam se dešavalo uoči, tokom i nakon izbora. Jer, ovakvo ponašanje CIK-a, na čelu s Brankom Petrićem, koji je od prvog sata izbora, kad su počele primjedbe na regularnost izbornog procesa, unaprijed i bez provjere i istrage svaku prijavu o zloupotrebama odbacio kao neosnovanu, dodatno frustrira birače, sve više svjesne toga da u ovoj zemlji pojedine stranke, spremne na prevare, iza sebe imaju čitav sistem.

A da je SDA uoči izbora itekako bila svjesna da bi u fer i poštenim izborima završila na smetljištu historije, pokazuje to da je provela opsežne pripreme i scenarij za neviđenu pljačku. Prije svega, do danas nije otkriveno koliko je imena umrlih osoba na biračkom spisku, jer ih je samo u posljednje dvije godine umrlo skoro 90.000 i niko ne zna jesu li skinuti sa spiskova i jesu li njihova imena zloupotrijebljena.

Pa, javnost je u prijenosu uživo vidjela čovjeka koji je CIK-u ispred nosa mahao smrtnim listom svoje majke, koja je umrla prije 11 godina, a još je na biračkom spisku. Ko garantira da na spisku nisu desetine hiljada ljudi koji su umrli posljednjih godina i je li u tome, možda, odgovor na pitanje zašto imamo više birača nego stanovnika.

Ključni faktor  

Također, niko ne zna koliko je podataka građana BiH zloupotrijebljeno za lažne prijave za glasanje iz inozemstva, jer se računa samo onih oko 600 koji su provjerom na internetu otkrili tu prevaru. Bez obzira na opravdanja iz CIK-a, jasno je da je i za ispravnu biračku opciju svakog građanina i za Centralni birački spisak nadležna Komisija. I tačka. Već na ova dva primjera, koji nisu garantirali ispravnost ni spiska ni biračke opcije građana, narušena je zakonitost izbornog procesa.  

Dalje, izostanak reakcije na činjenicu da su dan uoči izbora promijenjeni sastavi biračkih odbora, što je nezakonito i nedopustivo, bacilo je najveću sjenu na izbore. Jer, općinske izborne komisije morale su po zakonu imenovati odbore 30 dana prije održavanja izbora. I tačka. Ni tu nema daljnje rasprave.

Još se ne zna koliko je općinskih komisija promijenilo sastav odbora, iako je prošlo osam dana od glasanja, a to je ključni faktor koji je odredio izbore. Jer, ako su na glasačkim mjestima članovi biračkih odbora bili svi iz SDA, kako povjerovati da su pošteno brojali glasove?

Da nije bilo pošteno, pokazalo je ponovno brojanje u nekim sarajevskim općinama, prvenstveno u Novom Gradu, gdje je evidentirana krađa u korist SDA-ovih kandidata i gdje je dokazano da je Elvir Resić, predsjednik OIK-a u Novom Gradu, opstruirao dolazak posmatrača na ponovno brojanje!

 Poznat recept 

Jasno je svima, izuzev CIK-u, da se isti recept primjenjivao zasigurno i na drugim biračkim mjestima, gdje je “pobijedila” SDA, ali to se ignorira.

Poražavajuće je što CIK svojim postupcima ne želi pokazati snagu institucija i države i tek se drži floskule da je “tamo gdje ponovno brojanje ne bi promijenilo rezultat”, nepotrebno novo brojanje. A šta je sa poštovanjem zakona i volje birača bez obzira na konačan ishod glasanja?

Zašto CIK nema objašnjenje zašto na svakim izborima raste broj nevažećih listića i zašto je u ovogodišnjih skoro 500.000 koji su proglašeni takvima, čak pola praznih? Kako će razbiti sumnje građana da su prazni listići, ustvari, neki “viškovi ispod stola”, koji su zamijenjeni od SDA-ovih odbora za one koji su išli u korist drugih stranaka?

Pitanja je i previše, a odgovori koji stižu iz CIK-a, kako se vidi iz reakcija javnosti, vrijeđaju većinu građana ove zemlje. Zato, krajnje je vrijeme da Komisija objektivno, nepristrasno i po zakonu sagleda sve aspekte ovogodišnjih izbora i u konačnici se opredijeli za ono rješenje koje nalaže zakon i koje će ispoštovati volju građana.

 Najviše pokradeni SBB i Radončić  

Iz mnogih stranaka do sada je traženo ponovno brojanje glasova za određene nivoe vlasti, a iz nekih su stigli i pozivi za poništavanje izbora i održavanje novih. Prema dosadašnjim analizama, Savez za bolju budućnost najviše je pokraden na proteklim izborima, posebno lider ove stranke i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić.

Trebalo djelovati na izborni dan  

Iako se u istrage o krađi na izborima uključila i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), teško će se toliko dana nakon izbora ući u trag dokazima pljačke koje je provela SDA. Niko na izborni dan nije provjerio priče o “bugarskom vozu” i kupovini glasova. Svi smo vidjeli slike kako se listići popunjavaju u ugostiteljskim objektima, kako se vreće s glasovima trpaju u automobile i odvoze bez pratnje policije u nepoznatom pravcu, kako su brojne vreće završile čak i na livadama u okolici nekih gradova.

No, sve to, bez obzira na jasno vidljive registracije automobila i prepoznatljiva lica osoba u čijim je rukama bio glasački materijal, CIK-u, također, nije dokaz. Naravno da su i Komisija i druge institucije trebale postupiti i po službenoj dužnosti, a ne samo po prijavama. Ali, ni to ne ostavlja nadu u neki pravedan ishod, jer su mnogi građani koji su glasali za nekog kandidata, otkrili na svom biračkom mjestu da njihov kandidat nije dobio ni glasa. A riječ je o mnogim visokoobrazovanim ljudima, koji znaju da su popunili ispravno listić. Kako, onda, drugačije nazvati ovakve postupke biračkih odbora i općinskih izbornih komisija, uz aminovanje CIK-a, nego krađom?

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.