BIH

I Željana Zovko iskazala zabrinutost zbog situacije u BiH nakon izbora

Avaz.ba

16.10.2018

Željana Zovko, zastupnica u Evropskom parlamentu posljednja je u nizu, koja je izrazila zabrinutost zbog, kako je istaknula, situacije u BiH nakon izbora, ali i nepronalaženja rješenja za promjenu izbornog zakona.

- Manji narod je po treći put preglasan od većinskog naroda u Federaciji za izbor člana predsjedništva i time izgubio svog legitimnog predstavnika - kazala je Zovko.

Istakla je da takva politika kojom se u zadnjih 20 godina pokušava izgraditi društvo u kojem većinski prevladava manjinski narod polarizira zemlju i razdvaja sve tri zajednice ostavljajući ih izložene stranim nedobronamjernim utjecajima.

Inače, Zovko je učestvovala na konferenciji o zapadnom Balkanu pod nazivom “EU-ZAPADNI BALKAN: KAKO ZAJEDNO GRADITI ZAJEDNIČKU BUDUĆNOST” u organizaciji Kluba zastupnika Europske pučke strane (EPP). Konferencija je okupila je lidere sa zapadnog Balkana, koji su dio europskih pučana, kako bi zajednički razmotrili izazove koji su pred zemljama regije na putu prema EU.

Na konferenciji su sudjelovali uz organizatora zastupnika Andreja Kovatčeva i Predsjednik EPP-a, Žozef Dol (Joseph Daul), predsjednik Kluba zastupnika EPP-a u Evropskom parlamentu, Manfred Veber (Weber), te mnogi drugi ugledni europski dužnosnci, zastupnici, stručnjaci kao i predstavnici nacionalnih parlamenata.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.