STAVOVI

Hozanović: Dokazali smo da je vlast moguća bez SDA

U strankama koje su donijele odluku o tome kažu da su imali više razloga za ovaj presedan

Hozanović:Neće ostati jedini primjer

Piše: S. D.

18.10.2018

Nakon što je Skupština Unsko-sanskog kantona smijenila na jučerašnjoj vanrednoj sjednici dosadašnju Vladu USK-a, na čelu s premijerom Huseinom Rošićem (SDA),a na istoj sjednici skupštinska većina koju čine A-SDA,SDP-a, DF-a i Nezavisnog bloka imenovali novu Kantonalnu vladu na čelu s Mustafom Ružnićem (A-SDA) iz nove većine je poručeno da je ova smjena bila neminovnost.  

Iako je ovo prvi put u postdejtonskoj BiH da se usred izbornog procesa koji još nije okončao potvrđivanjem izbornih rezultata smjenjuje jedna, a imenuje nova vlada u strankama koje su donijele odluku o tome kažu da su imali više razloga za ovaj presedan.

Rifet Hozanović iz A-SDA koja je i predvodila inicijativu za ovaj potez kaže da je ovo dokaz da je vlast moguća bez SDA.

-Činjenica je da SDA manipuliše svojim glasačima i javnošću isticanjem svoje tzv. pobjede na općim izborima, a izostavljajući potpuno realnost da se vlast može itekako formirati bez njih. Unsko- sanski kanton je najbolji primjer za to, ali to nikako nije i neće ostati jedini primjer. Volja naroda su i izborni rezultati drugih stranaka, a demokratski sistem je slojevit i otvoren. Tako da je SDA –ovo slavljenje Pirove pobjede bilo u najmanju ruku odsustvo svake političke mudrosti –ocijenio je Hozanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.